Банкнотите с лика на крал Чарлз Трети влизат в обращение от днес, обявиха от Централната банка на Англия. Монархът ще бъде изобразен на лицевата част на банкнотите от £5, £10, £20 и £50, като ще се вижда през прозрачната защитна лента.

Всичко останало около дизайна на банкнотите ще остане без промяна. Освен монарси, на британските банкноти са изобразени и исторически лица, като Уинстън Чърчил, Джейн Остин и Алън Тюринг.

Изображения на банкнотите с лика на Чарлз III бяха показани за първи път през декември 2022 г., след смъртта на крализа Елизабет II през същата година.

Банкнотите с лика на Елизабет II ще останат законно средство за разплащане и ще бъдат в обращение заедно с тези на Чарлз III, обявиха от Централната банка на Англия.

Двамата монарси са единствените, които са поставени върху банкноти, тъй като тази традиция започва едва през 1960 г.

“Нови банкноти ще се печатат само за подмяна на износени и за задоволяване на евентуалното цялостно търсене на банкноти,” заявиха от Централната банка на Англия. “Това означава, че обществото ще започне да вижда новите банкноти с лика на Чарлз III много постепенно.”

Управителят на институцията Андрю Бейли заяви:

“Това е исторически момент, тъй като е първият случаи, в който сменяме суверена на нашите банкноти”.

Монетите с лика на английския крал вече влязоха в обращение. На тях той гледа наляво, като е спазена традицията посоката да се сменя при всеки следващ монарх.