Популярен водопад в Китай привлече повече внимание от обичайното, след като видео разкри, че водите му вероятно са изкуствено захранвани от водопровод.

Водопадът Yuntai се намира в планинския парк Yuntai - основна туристическа атракция в северната централна китайска провинция Хенан. Паркът има рейтинг AAAAA - най-високия, даван на туристическа атракция от Министерството на културата и туризма на страната.

Но източникът на водата, описан от уебсайта на парка като „млечния път, летящ надолу“, е подложен на съмнение. Видео, публикувано в китайските социални медии тази седмица, изглежда показва тръба, доставяща вода до 314-метровия пад. Това предполага, че водопадът вероятно не е толкова естествен, колкото посетителите вярват.

Ръководството на планинския парк Yuntai отговори на видеото, обяснявайки как промените в сухия сезон налагат допълнително усилване на водопада.

„Водопадът не може да гарантира, че ще се срещне с обществеността в най-красивия си вид поради сезонните промени“, казаха те, добавяйки, че е претърпял „малко подобрение през сухия сезон“.

Ръководството на парка изрази благодарност за вниманието, като обеща, че водопадът ще посрещне гостите това лято в „най-съвършения си и най-естествен вид“.

Докато видеото шокира много хора в Китай, други потребители на социалните медии аплодираха реакцията на парка. „Източникът на водопада, така или иначе, не е това, което хората са дошли да видят, не мисля, че това се счита за лъжа“, смята потребител на Weibo. „Вие сте там, за да видите паун, който се перчи с опашката си, а не за да се съсредоточите върху дупето му“, посочва друг.

Yuntai не е първият водопад в Китай, който се нуждае от малко помощ. Huangguoshu, разположен в югозападната китайска провинция Гуейджоу, също пострада от сухия сезон. През 2004 г. беше построен цяла язовир, за да се гарантира, че водопадът няма да пресъхне.

По това време местните аплодираха идеята, смятайки, че тя „ще сложи край на пресъхването на водопада Huangguoshu“.