Водопадите привличат вниманието на човека от векове.

Тези природни образувания са се превърнали в туристически атракции заради красотата и нотката си на митичност.

Най-високият водопад в света се намира във Венецуела – Анхел. Със своите 979 метър той е 15 пъти по-висок от най-известния водопад на планетата - Ниагарския.

Най-пълноводен пък е водопадът Игуасу, разположен на границата между Бразилия и Аржентина.

Pixabay

Най-високият водопад в Европа е Кайетур в Норвегия, който се издига на 860 метра. Водите му се разделят на четири потока, осигурявайки невероятна гледка за туристите.

Кои са най-високите водопади в България? Вижте топ 10:

Врачанска скакля, Враца

Това е най-високият непостоянно течащ водопад у нас и на Балканите. Издига се на височина от 141 метра.

Намира се на малко повече от километър от Враца и може да се наблюдава от центъра на града в пълноводните му месеци – през пролетта и след обилни дъждове.

До него водят няколко туристически маршрута, а в района са открити останки от средновековното българско селище Патлейна.

Райско пръскало, Калофер

Най-високият постоянно течащ водопад у нас и на Балканския полуостров е Райското пръскало, който се намира край Калофер. Той се издига на 124.5 метра височина.

Разположен е на южния склон под най-високия връх на Стара планина - Ботев. Днес е част от природен резерват „Джендема“ и национален парк „Централен Балкан“.

В подножието му се намира хижа „Рай“, която е изходен пункт за маршрутите към него.

Бовска скакля, село Бов

Намира се в Искърското дефиле, в близост до село Бов и на 40 км от София. Водите на най-високия му от трите му скока падат от 85 метра.

Наричан още Заселски водопад, той е част от Вазовата екопътека, която свързва селата Гара Бов и Заселе. Най-доброто време на наблюдение е през пролетта, когато е най-пълноводен.

Видимско пръскало, Априлци

Този водопад също се намира в Стара планина, в природен резерват „Северен Джендем“. Висок е 80 метра.

Районът е почти непристъпен, изпълнен с отвесни скали и дълбоки пропасти. Най-доброто място, от което може да се наблюдава, е крайната точка на екопътеката „Видимско пръскало“.

Кадемлийско пръскало, Калофер

Издигащ се на 72 метра височина, този водопад се намира в близост до Калофер, подобно на Райското пръскало.

В близост до него са разположени няколко хижи, а маршрутът, по който да стигнете до водите му, е предимно полегат, но отнема доста време – около четири часа в посока.

Рилска скакавица, Паничище

Това е най-високият водопад в Рила, който се издига на 70 метра височина.

Намира се в национален парк „Рила“, в подножието на връх Кабул. До него може да се стигне по няколко маршрута от Паничище и Седемте рилски езера, като в близост са разположени хижите Скакавица и Малка Скакавица.

Самодивско пръскало, Девин

Наричан още Строилски дол, това е най-високият водопад в  Родопите – 70 м.

Намира се в близост до град Девин, като до него се стига по екопътека "Лъката".

Черно море - един от най-интересните водоеми в света

Орфей, Смолян

Водопадът е разположен в така наречения Каньон на водопадите в близост до Смолян. Той е най-високият от десетките водопади в района, като водите му падат от 68 метра.

Най-пълноводен е пред пролетта. За да стигнете до него, трябва да се отправите към село Мугла и екопътеката, която минава покрай него.

Боров камък, Враца

Издигащ се на 63 метра височина, водопадът се намира на екопътека Згориградска, или Врачанска, която започва след село Згориград.

Преходът е лесен и продължава около два часа, като е добре да си носите и дъждобран, ако искате да минете под водите на водопада.

Бабско пръскало, Априлци/Калофер

Подобно и на други водопади в класацията ни, този е разположен на равно разстояние между градовете Априлци и Калофер в Стара планина.

Извисява се на 56 метра, като най-доброто време за посещение е през лятото – юни или юли, заради голямата му надморска височина.