Инвестиционната компания от Обединените арабски емирства Emaar Properties обяви предстоящо разширение на най-големия мол в света - Dubai Mall. Проектът е на стойност 1.5 милиарда дирхама (408 милиона долара).

Търговският център с площ от 1.1 милиона квадратни метра вече е най-големият в света по обща площ, а разширяването ще добави още 240 луксозни магазина, заедно с нови заведения за хранене.

В непосредствена близост до рекордния Дубайски фонтан и най-високата сграда в света Бурж Халифа, обширният търговски център вече разполага с най-големия аквариум в мол в света, завладяващ музей на дигиталното изкуство, цял скелет на динозавър на 155 милиона години, ледена пързалка с олимпийски размери и кино с 26 екрана.

Основателят на Emaar Properties Мохамед Алабар описва разширението, като „страхотно допълнение към едно от най-посещаваните места в света“.

Миналата година Дубай посрещна рекорден брой туристи, а търговският център твърди, че е приел 105 милиона посетители миналата година, което е с 19% повече от 2022 г. Планираните разширения ще покрият очакваното увеличение на посещенията, тъй като градът инвестира в своята туристическа икономика.

Докато физическите продажби на дребно на много места по света са в упадък, разходите за търговия на дребно в Обединените арабски емирства са нараснали с 14% през миналата година, основно движени от модата (ръст от 31% на годишна база), общите продажби на дребно (с 16% повече) и отдих и развлечения (15% ръст), според годишния доклад на Majid Al Futtaim Group.

Правителствени инициативи, включително Dubai Shopping Festival, започнала през 1996 г., създадоха на емирството репутация на дестинация, предлагаща първокласно пазаруване в десетки молове.

Не е ясно кога Emaar Properties ще започне работата по разширението.