На своето заседание във Франкфурт днес Европейската централна банка (ЕЦБ) потвърди очакваното от пазарите понижение на лихвените проценти, въпреки оставащия инфлационен натиск в еврозоната.

Така основната лихва на ЕЦБ от рекордните 4%, която беше в сила от септември 2023 г., вече е 3.75%.

В изявлението на на управителния съвет на ЕЦБ се посочва: 

″Въз основна на актуализираната оценка на перспективите относно инфлацията, динамиката на настоящата инфлация и силата на паричната политика, сега е подходящ момент за намаляване на степента на ограничителната парична политика, след като в продължение на девет месеца лихвите останаха без промяна” .

Понижението на основната лихва с 25 базисни пункта беше напълно отразено на паричните пазари. То е първото от септември 2019 г., когато лихвеният процент беше на отрицателна територия.

На пазарите е изцяло отразено само още едно понижение на лихвите до края на годината, но през миналата седмица икономисти прогнозираха пред Reuters още две за същия период.

В сряда Канада стана първата страна от Г-7, която понижи лихвите в настоящия цикъл, докато Швеция и Швейцария вече го направиха по-рано през годината.

Управителният съвет на ЕЦБ завиши и прогнозата си за инфлацията на днешното заседание. Представителите на финансовата институция вече очакват годишна инфлация в размер на 2.5% през 2024 г., в сравнение с 2.3%, прогнозирани през март.

Прогнозата за инфлацията през 2025 г. беше завишена от 2 на 2.2%, а тази за 2026 г. остава без промяна на ниво от 1.9%.