Google ще трие всичко, което знае за посетените в миналото места от потребители, обяви компанията, година след като се ангажира да намали количеството лични данни, които съхранява за потребителите.

Функционалността “timeline”, която преди това бе известна като „История на местоположенията“, ще продължи да работи за онези, които изрично изберат да я ползват, позволявайки им да преглеждат историята на пътуванията си десетилетия назад, ако искат да проверят къде са били в конкретен момент.

Всички данни, които са необходими за работата на тази функционалност обаче, ще бъдат съхранявани локално, на собствените им устройства, като нищо от тях няма да се пази на сървърите на компанията.

В имейл, изпратен от компанията до потребителите на нейната услуга Maps, с който са се запознали от The Guardian, Google казва, че потребителите разполагат с време до 1 декември, за да запазят всичките си стари пътувания, преди информацията да бъде изтрита завинаги.

Въпреки промените, потребителите ще могат да архивират данните си, ако се опасяват, че ще ги изгубят или пък ако искат да ги синхронизират между отделни устройства, но това вече няма да се случва по подразбиране.

Компанията също така намалява периода по подразбиране, за който ще се съхранява историята за местоположенията на потребителите. Сега компанията вече ще трие минали местоположения след само три месеца, след като преди това по подразбиране пазеше данните в продължение на година и половина.

В блогпост, в който обявяват промените, от Google не посочват конкретна причина за актуализацията, освен че предполагат, че потребителите може да искат да изтрият информация от своята история на местоположенията, ако “планират изненадващо парти за рожден ден ”.

“Информацията за вашето местоположение е лична,” допълват от компанията. “Ние сме ангажирани с това да я пазим сигурно, поверително и под ваш контрол. Не забравяйте: Google Maps никога не продава вашите данни на никого, в това число и на рекламодатели.”

Компанията обаче е поставена под засилващ се натиск да помага на потребителите да запазват поверителност относно своето местоположение на фона на агресивните усилилия от страна на правоприлагащите органи да превърнат в оръжие съхраняваната информация.

Сблъсъците възникнаха, след като Върховният съд на САЩ взе решение, което гарантира правото на аборт. Компанията се ангажира с това да трие информацията за търсения за клиники за аборти, за да защити жените от криминално преследване въз основа на историята на техните търсения.

Разследване на Guardian по-късно през същата година обаче установи, че “Историята на местoположенията” все още съхранява достатъчно информация за движенията на потребителите, за да се открие кой клон на американската организация за семейно планиране "Planned Parenthood" е бил посещаван и кога.