Близо две седмици след като Google представи AI Overview в своята търсачка, обществените критики се засилиха, след като търсенията връщат безсмислени или неточни резултати.

AI Overview показва кратко резюме от отговори на търсените въпроси най-горе в търсачката на Google. Например, ако потребител търси най-добрия начин за почистване на кожени ботуши, страницата с резултати може да покаже AI Overview, или обобщение, най-горе на информация, синтезирана от цялата мрежа.

Потребители на социалните медии обаче вече споделиха случаи, в които AI инструментът предоставя неверни и спорни отговори.

Резултатите на AI Overview

Ето няколко примера на грешки, предоставени от AI Overview, споделени от потребители.

На въпрос колко от президентите на САЩ са били мюсюлмани, AI Overview отговаря, че “САЩ е имала един президент мюсюлманин - Барак Хюсеин Обама.”

Когато потребител иска да научи как “сиренето да не пада от пицата,” помощникът на Google му предлага да добави “около 1/8 чаша нетоксично лепило в соса.” Потребители на социалните медии намират коментар във форума Reddit отпреди 11 години, който изглежда е източникът на този отговор.

Приписването също може да бъде проблем за AI Overview, особено приписването на невярна информация от медици или учени.

Например, на въпрос “Колко дълго мога да гледам в слънцето за най-добро здравословно състояние,” инструментът отговаря, “Според WebMD, учени казват, че можете да се взирате в слънцето между 5 и 15 минути, или до 30 минути, ако имате по-тъмна кожа, което като цяло е безопасно и осигурява най-много ползи за здравето.”

На въпрос “Колко камъни трябва да ям на ден,” инструментът отговаря, “Според геолози от Калифорнийския университет Бъркли, хората трябва да ядат поне по едно малко камъче на ден,” след което изброява съдържащите се в тях витамини и ползите за храносмилането.

Инструментът също така може да отговаря неточно на прости запитвания, като изготвянето на списък с плодове, които завършват на “um” на английски език или пък твърди, че 1919 г. е била преди 20 години.

На въпроса дали търсачката на Google нарушава антимонополното законодателство, AI Overview казва: “Да, Министерството на правосъдието на САЩ и 11 щата съдят Google за нарушение на антимонополните закони.”

В деня, в който Google представи AI Overview по време на своята годишна конференция Google I/O, компанията заяви, че планира да представи и сходни на асистент възможности. От компанията обясниха, че потребителите ще могат да търсят неща, като “Изготви 3-дневен план за хранене за група от хора, които е лесен за приготвяне,” след което получават отправна точка с най-различни рецепти от мрежата.

“По-голяма част от отговорите на AI Overview предоставят висококачествена информация и линкове за по-задълбочено търсене в мрежата,” казва говорител на Google пред CNBC. “Много от примерите, които сме виждали, са необичайни запитвания, като също така сме виждали примери, които са променени или които не успяваме да възпроизведем.”

Говорителят казва също така, че AI Overview е бил подложен на задълбочени тестове, преди да бъде пуснат, както и че компанията предприема “бързи действия, когато това е подходящо съгласно нейните правила за съдържанието.”

Новината идва след пускането на инструмента за генериране на изображения на Gemini през февруари и спирането му през същия месец след подобни проблеми.

Инструментът позволяваше на потребителите да въведат насоки за създаване на изображение, но почти веднага потребителите откриваха исторически неточности и съмнителни отговори, които обикалят социалните медии.

Тогава от Google обявиха, че компанията работи по отстраняването на проблемите с генерирането на изображения в Gemini, признавайки, че инструментът “пропуска целта.” Малко след това от компанията казаха, че ще “спрат генерирането на изображения на хора” и ще “пуснат отново подобрена версия.”

През февруари главният изпълнителен директор на Google DeepMind Демис Хасабис обяви, че Google планира да пусне отново AI инструмента си за генериране на изображения в следващите “няколко седмици,” но това все още не се е случило.

През 2023 г. главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай беше критикуван от някои служители за това, че компанията е “прибързала” с пускането на Bard, след като ChatGPT набра огромна популярност.

Google, Microsoft, OpenAI и други компании са начело при надпреварата в сферата на генеративния AI, като компании от всяка индустрия бързат да внедряват чатботове с AI, за да не изостанат от конкуренцията. Прогнозите са, че този пазар ще генерира над 1 трлн. долара приходи в рамките на десетилетие.