Град Джуно в Аляска ще ограничи посетителите на круизни кораби през следващите години в опит да се бори с прекомерния туризъм в популярната столица на щата.

Местните власти и круизните компании постигнаха споразумение за установяване на ограничение от 16 000 легла (или пътнически капацитет на кораба) на ден от неделя до петък и ограничение от 12 000 легла на ден в събота.

Новото споразумение ще влезе в сила през сезона на круизите в Аляска през 2026 г. Според отговарящата за туристите в Джуно Александра Пиърс:

„Круизната индустрия е жизненоважна за нашата местна икономика, но ние трябва да подобрим инфраструктурата и да увеличим туристическия капацитет, за да създадем страхотно изживяване за гостите и да намалим въздействието им върху местните жители. С това споразумение ние гарантираме, че броят на посетителите ще остане устойчив.“

Споразумението беше подписано от големите круизни линии, които спират в града, включително Carnival Corporation, Disney Cruise Line, Royal Caribbean и Norwegian Cruise Line.

Това не е първият път, в който градът въвежда мерки за ограничаване на тълпите. Миналата година местните власти прибегнаха до подобен ход, като ограничиха достъпа на големите кораби до максимум пет в един и същи ден. Това споразумение влезе в сила тази година.

Джуно е поредното населено място в Щатите, което въвежда мерки срещу круизните туристи. През 2022 г. град Бар Харбър в Мейн гласува за ограничаване на слизащите пътници до не повече от 1000 души всеки ден.

Миналата година калифорнийският град Монтерей забрани круизните кораби, като гласува за прекратяване на градските услуги за тях.