През първото тримесечие на тази година хакери са откраднали криптовалути на стойност 542.7 милиона долара - увеличение от 42% спрямо същия период на 2023 г. Това показва нов доклад на Merkle Science, цитиран от Yolo Wire. 

Хакерските криптоатаки са на път да регистрират рекордна година, смятат експертите. 

Хакерите по света се усъвършенстват все повече, преминавайки отвъд т. нар. "интелигентни договори", за да се насочат към уязвими области, като източване на ключове на частни портфейли и пробиви на несигурни практики за съхранение на дигитални активи.

Фишинг атаките също остават популярен инструмент, като криптоинвеститорите често биват "бомбардирани" от измамни имейли и адреси, които изглеждат като легитимни.

Докладът на Merkle Science добавя, че хакерите търсят по-лесни цели, тъй като самите интелигентни договори за собственост и търговия стават по-сигурни.

Преди това уязвимостите на този тип трансакции бяха сред най-атакуваните инфраструктури от хакерите, което доведе до откраднати цифрови токени на стойност 2.6 милиарда щатски долара през 2022 г.

В края на 2023 г. около 55% от хакнатите криптоактиви се дължат на изтичане на частни ключове, според анализа. Хакерите засилват атаките си срещу борсите за криптовалута и портфейлите тази година, тъй като цените на цифровите активи продължават да растат.

Според CoinMarketCap, пазарната капитализация на всички криптовалути се е повишила с 54% от началото на годината, тъй като цените на бипткойн и етериум достигнаха най-високите си стойности за всички времена.