Американски турист е глобен със стотици долари, след като е заловен да се храни край един от фонтаните в Рим.

55-годишният пътешественик получава глоба от 450 евро (450.15 долара), защото се настанил отстрани на Fontana dei Catecumeni и започнал да се храни около 1 часа сутринта в събота, съобщава CNN, цитирайки местната полиция.

Полицаите глобяват мъжа в опит да поддържат „приличието“ и да защитят монументалните римски фонтани, край които приемането на храна и напитки е забранено.

Фонтанът, който се намира на около 15 минути пеша от известния фонтан ди Треви в Рим, е направен от травертин и е построен около 1588 до 1589 г., след което е възстановен през 1997 г.

В италианската столица, освен консумирането на храна и напитки на определени места, са забранени още организирането на обиколки по кръчмите и плуването във фонтаните, припомня T+L.

През 2019 г. Рим въведе солидна глоба за всеки, хванат да седи, яде или пие на Испанските стълби – някога популярно и емблематично място за почивка.

Това не е първият път, когато градските власти налагат глоби. 37-годишен саудитец беше задържан през май, след като се спусна с Maserati по Испанските стълби, а двама американски туристи отнесоха глоба, след като повредиха стъпалата с електрически скутери през юни.

Няколко града в Италия предприеха мерки срещу прекомерния туризъм през последните години, глобявайки посетители, които нарушават правилата. Миналия месец двама туристи бяха глобени за каране на моторизирани сърфове по Канале Гранде във Венеция, като кметът на града ги нарече „малоумници, които се подиграват с града“.

През 2020 г. турист беше глобен с 1200 долара, след като се опита да открадне повече от четири килограма пясък от италианския остров Сардиния. А през 2019 г. двама германци бяха глобени за приготвяне на кафе на 430-годишния мост Риалто във Венеция.