McDonald’s спира поръчките с изкуствен интелект на гишетата за обслужване на автомобили (drive-through), които тества в повече от 100 обекта в САЩ, съобщава CNN.

Според The New York Post, решението идва на фона на оплаквания от клиенти, получили артикули, които не са поръчали. Гафовете включват добавяне на девет чая към поръчката на един клиент и даване на друг клиент на фунийка сладолед, покрита с бекон.

Компанията работи съвместно с IBM по разработване и тестване на управлявани от AI гласови автоматизирани поръчки в част от нейните ресторанти в момент, в който конкурентите й също правят подобни инвестиции.

Гигантът в сферата на бързото хранене обаче планира да спре използването на технологията в ресторантите, участващи в теста, „не по-късно от 26 юли 2024 г.“, според Restaurant Business.

„IBM остава наш доверен партньор и ще продължим да използваме много от техните продукти в нашата глобална система“, посочват от McDonald’s в имейл, изпратен до франчайзополучателите и споделен със CNN. Но допълват, че ще търсят партньори в сферата на AI, различни от IBM.

McDonald’s и IBM стартираха своето партньорство през 2021 г., обявявайки разработването на технологията за автоматизирано приемане на поръчки (AOT), за да създадат по-удобно и опростено изживяване за своите клиенти и служители в рамките на плана си за растеж.

От IBM посочват, че AOT технологията, родила се в резултат от партньорството им, има „някои от най-всеобхватните възможности в индустрията, бързи и точни“ при взискателни условия.

„Докато McDonald’s преоценява и усъвършенства плановете си за AOT, ние очакваме с нетърпение да продължим да работим с тях по редица други проекти“.

Хранителният гигант също уточнява, че това е не е краят на усилията му за внедряване на AI. Компанията планира „дългосрочни, мащабируеми решения“ за гласови поръчки до края на 2024 г.

„AI очевидно ще бъде част от автоматизацията на ресторантите и ефективността в бъдеще, но технологията все още е в начален стадий“, казва Дейвид Хенкес, старши директор и ръководител на стратегическите партньорства в Technomic.

„Опитът и ангажиментът на McDonald’s към AI показва потенциала, но също така и ограниченията на технологията в момента.“

McDonald’s не е единствената верига за бързо хранене, която експериментира с AI. Други компании, като White Castle, изпробваха автоматизирана система за поръчки през автомобил през 2021 г., а Wendy’s разшири партньорството си с Google Cloud, за да пусне собствен инструмент за поръчки с изкуствен интелект през май миналата година.

Въпреки ентусиазма на компаниите за бързо хранене да интегрират базирани на изкуствен интелект решения в ежедневните си операции, технологията все още среща пречки.

Някои клиенти се оплакаха, че изкуственият интелект прави грешни поръчки - резултат от неспособността на технологията да разпознае някои акценти и да различи гласа на клиента от фоновия шум.