На днешния ден през 1902 г. е роден Рей Крок, основател на най-популярната верига заведения за бързо хранене – McDonald’s. 

Как на 52-годишна възраст човек основава ресторант и постига мигновен успех?

Както казва самият Крок: “Постигнах мигновен успех, но 30 години са един дълъг, дълъг миг.”

Всичко за него започва много по-рано. През 1917 г. 15-годишният Рей Крок лъже за възрастта си, за да се присъедини към организацията на Червения кръст като шофьор на линейка. Войната обаче приключва преди той да е завършил обучението си. Той след това работи като пианист, продавач на хартиени продукти и на машини за млечен шейк Multimixer. 

През 1954 г. той посещава ресторант в Сан Бернардино, Калифорния, който купил няколко Multimixer-а. Там Крок се натъква на малко, но успешно заведение, управлявано от братята Дик и Мак МакДоналд и е поразен от ефективния начин на работа. 

Братята МакДоналд предлагат ограничено меню, концентрирайки се само върху няколко продукта – бургери, картофки и напитки. Това им позволява да се съсредоточат върху качеството и бързото обслужване.

Те търсят нов франчайзингов агент и Крок вижда възможност. През 1955 г. той основава McDonald’s System, Inc. - предшественик на McDonald’s Corporation, а шест години по-късно придобива ексклузивните права над името McDonald’s и системата на работа на компанията. До 1958 г. McDonald’s вече е продала 100 млн. хамбургера.

През 1961 г. Крок купува компанията за 2.7 млн. долара, като сумата е изчислена, така че всеки от братята МакДоналд да получи по 1 млн. долара след приспадане на данъци.

Уникална философия 

Рей Крок иска да изгради ресторантьорска система, която да е известна с предлагането на храна с постоянно високо качество и уеднаквени методи на приготвянето й. Той иска да сервира бургер, картофки и напитки, които имат един и същи вкус в Аляска и Алабама.

За да постигне това, Крок тръгва по уникален път – убеждава франчайзополучателите и доставчиците да споделят неговата визия, работейки не за McDonald’s, а за себе си, заедно с McDonald’s.

Той рекламира слогана “Развиваш бизнес заради себе си, но не си сам.” Неговата философия е базирана върху простичкия принцип на трикракия стол:

  • единият крак са франчайзополучателите на McDonald’s;
  • вторият са доставчиците на McDonald’s;
  • третият - служителите на McDonald’s.

По този начин столът е толкова здрав, колкото са здрави трите крака в основата му.

Системата на първо място

На първо място Крок проповядва придържане към системния подход. И макар много от най-известните продукти в менюто на McDonald’s, като Filet-O-Fish, Big Mac и Egg McMuffin, да са създадени от франчайзополучатели, системата на работа на McDonald’s изисква те да спазват основните принципи на компанията за качество, обслужване, чистота и добра цена.

“Ако получавах по една тухла всеки път, когато съм повтарял фразата 'Качество, Обслужване, Чистота и Добра цена', мисля, че вероятно можех да построя мост през Атлантическия океан”, казва Крок.

Хамбургер университет 

През 1961 г. Крок стартира програма за обучение, която впоследствие е наречена Хамбургер университет, в новооткрито заведение на McDonald’s в Илинойс. Там франчайзополучателите се обучават на правилните методи за управление на успешен ресторант на McDonald’s.

Hamburger U използва лаборатория, намираща се наблизо в същия щат, за да разработва нови методи за приготвяне, замразяване, съхранение и сервиране на храната. Днес повече от 275 000 франчайзополучатели, мениджъри и служители са завършили програмата.

Крок се оттегля като ръководител на McDonald's през 1973 г. Докато търси нови предизвикателства, той решава да се върне към любимия си спорт, след като научава, че бейзболният отбор Сан Диего Падрес се продава.

В крайна сметка, Крок купува отбора за 12 млн. долара и спира преместването му от Сан Диего във Вашингтон. В първата година като собственик на Крок Падрес регистрират 102 загуби, но мачовете им са посетени от над 1 милион души. Предишният рекорд на отбора е 644 772 души публика през 1972 г.  

До смъртта на Рей Крок през януари 1984 г. веригата има 7 500 заведения в САЩ и 31 в други държави и територии. Общите продажби на ресторантите й възлизат на над 8 млрд. долара през 1983 г., а личното състояние на Крок е оценявано на около 600 млн. долара.