Високите цени на имотите, прекалено високите разходи за притежание на автомобил и скъпите медицински грижи, както и други фактори, оставят Сингапур начело на класацията на Julius Baer на най-скъпите градове в света за супербогаташите през 2024 г.

За изготвянето на класацията швейцарската банка е анализирала цените на 20 потребителски стоки и услуги, закупени и използвани от богаташи в 25 града по света.

“Цената на това човек да живее изключително добре,” което включва коли, уиски, бижута и имотни разходи, нараства в Сингапур, посочват от банката в своя доклад, допълвайки, че градът-държава продължава да привлича ултрабогатите заради своята икономическа и политическа стабилност.

“Правителството на Сингаур полага сериозни усилия, за да направи страната привлекателна за компании и заможни хора от други държави, а валутата на страната остава силна. Всичко това е отразено в статута на най-скъпият град, който Сингапур запазва,” се посочва в доклада.

Цената на това човек да притежава кола в Сингапур, която е 2.5 пъти по-висока в сравнение със средното ниво за света, е скочила с 15% на годишна база в долари. Разходите за частно обучение нарастват с близо 14%, докато дамските чанти и обувки са поскъпнали с 10%. Цените на мъжките костюми и часовници пък са се увеличили с над 5%.

Второто място в класацията се заема от Хонконг, който изпреварва Шанхай като вторият най-скъп град в света за богатите. Той е определен като най-скъпият град в света за ползването на адвокатски услуги и вторият най-скъп за закупуването на имот.

Цените на хотелските апартаменти (+22.9%), дамските обувки (+12.7%) и дамските чанти (+8.6%) отчитат най-голямо увеличение в града.

Лондон се изкачва с едно място в класацията до третата позиция през тази година, отчасти заради излизането на Великобритания от техническата рецесия през миналия месец, поскъпването на британския паунд през 2023 г. и продължаващите икономически корекции от нормализациите след брекзит.

Частното обучение в английската столица е най-скъпото в световен мащаб, като разходите нарастват с 14% на годишна база.

Хотелските апартаменти и бижутата в Лондон са най-скъпите сред анализираните 25 града, като цените им скачат с 38.3% и 17.%, респективно.

Ето и кои са най-скъпите градове по света за богатите хора, според Julius Baer:

1. Сингапур

2. Хонконг

3 .Лондон

4. Шанхай

5. Монако

6. Цюрих

7. Ню Йорк

8. Париж

9. Сао Пауло

10. Милано