Амир Наран е роден и израсъл в индийско семейство на обущар в Зимбабве. Той става първия вносител на секс играчки в Хараре, след като прави милиони в частната авиация (самолетите му са използвани от знаменитости, политици и други популярни личности).

Днес той прекарва по-голямата част от времето си в Дубай и Лондон – което представлява логистично предизвикателство за автопарка му.

„Имам рядко Porsche Carrera GT, което ми струва $1.9 млн. и го държа на летището в Дубай“, казва Наран, чиято компания - Vimana Private Jets, има офиси и в Лос Анджелис, и в Ню Йорк.

„Ако летя някъде, Emirates го качват на най-ранния полет до мястото, където отивам, така че колата ми да ме посрещне там."

Индиецът, който е на 38 години, е един от хилядите богати собственици на автомобили, които не мислят много за купуването на самолетни билети за колите си.

Те се възползват от специализираните услуги за превоз на автомобили, които предлагат много от големите авиокомпании - особено тези, базирани в Близкия изток, така че предпочитаните от тях превозни средства магически да ги следват по целия свят.

Традиционно в момента е натоварено време от годината за тези услуги, тъй като най-богатите жители на страните от Персийския залив се готвят да отлетят към по-хладни дестивации за лятото след Рамадан. Последният път, в който Наран е летял със своето Porsche от Дубай до Лондон с Emirates, това му е струвало $36 000 — малко повече, отколкото би платил за чисто нов Volkswagen Golf в Лондон. Предприемачът разказва:

„Имам и клиенти с реактивни самолети, които са много богати и по-малко чувствителни към цените от мен. Те не искат да дават колите си на търговски авиокомпании, затова наемат товарен самолет от нас, който струва милиони“.

Свръхбогатите често вземат цели автопаркове със себе си, когато пътуват, товарейки превозни средства, заедно с мотоциклети и други играчки, на чартърни товарни машини, които следват техните частни самолети.

След това возилата се транспортират до адрес с камион - собствениците се въздържат от идеята случайни шофьори да добавят пробег към любимите им автомобили.

Наран казва, че най-богатите му клиенти почти не мигат при получаването на сметката. Един от тях наскоро наел товарен самолет, защото новопридобитият му телевизор Samsung не можел да мине през вратата на собствената му частна машина.

Редките коли могат да струват милиони, но не винаги се транспортират такива. „Имам един клиент, който транспортира Nissan Patrol 4x4. Не мога да си представя, че струва нещо, но той го харесва и харчи милиони за придвижването му,“ разказва мъжът.

Дан Холуърт започва да доставя автомобили преди около 15 години, когато медиите са пълни с репортажи за хиперавтомобили, бучащи из британската столица в ръцете на катарски принцове, които не се интересуват от ограниченията на скоростта или глобите за паркиране, запътили се към луксозния универсален магазин Harrods.

Холуърт, стартирал работа в товарната компания на чичо си в Манчестър преди около 15 години, казва, че може да изпрати кола между Дубай и Лондон за около $13 000 с по-евтини авиокомпании, но пазарът се е променил, а грабежи и други престъпления са отблъснали много от клиентите му.

Днес компанията му Dan Car Logistics доставя повече от 100 превозни средства на година по въздух и още хиляди по шосе. Неговите клиенти все още са базирани предимно в Близкия изток и включват кралски семейства. Той наскоро транспортира „огромен“ Mercedes до Лос Анджелис за $25 000 и Bugatti Chiron Hermes за $15.3 милиона до Марбея, Испания, за катарски принц.

Той често транспортира коли от Лондон до Дубай - тенденция, която авиокомпаниите също забелязват. От Etihad Cargo посочват за CNN, че най-голямото търсене на тяхната услуга за превоз на автомобили FlightValet в момента е в Обединеното кралство. Повече от половината от 139-те пратки от 151 автомобила, транспортирани през 2023 г., са с произход от Хийтроу, предимно за Абу Даби и Дубай.

Декември е най-натовареният месец, а най-честите дестинации за автомобили, напускащи ОАЕ, са Франкфурт, Цюрих и Чикаго.

Etihad работи само с регистрирани товарни агенти, а не с физически лица - автомобилите се считат за „опасни стоки“ и документацията, необходима за митническото им освобождаване, може да бъде обширна.

Холуърт, който е на 33 г., казва, че годишната застрахователна полица покрива цялата му работа, а нейната цена той включва в хонорарите си. Понякога учтиво отказва на нови клиенти, ако нещата изглеждат „малко нередни“.

Подобно на Наран, който сега разработва свой собствен хиперавтомобил (Naran може да бъде ваш срещу 2.6 милиона долара), Холуърт разширява бизнеса си благодарение на маркетинга „от уста на уста“ на най-високо ниво. Това обаче понякога го изправя пред трудни задачи. Той разказва:

„Помолиха ме да транспортирам коне и камили. Това, всъщност, не е моята сфера и никога не бих казал „да“, ако не съм 100% сигурен, че товарът ще бъде жив, когато пристигне.“