В началото на тази седмица бившият главен изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър се превърна в шестия най-богат човек в света, изпреварвайки за първи път основателя на компанията Бил Гейтс в класацията на милиардерите на Bloomberg.

Разместването стана, след като акциите на Microsoft поскъпнаха до ново рекордно ниво, като ръстът в цената им от началото на годината достигна 21%.

Благодарение на партньорството си с OpenAI, компанията е един от най-големите бенефициенти от ръста на щатския фондов пазар, свързан с изкуствения интелект.

Над 90% от оценяваното на 158 млрд. долара богатство на Балмър е под формата на акции на Microsoft, според Bloomberg. Гейтс, междувременно, е диверсифицирал състоянието си, което възлиза на 157 млрд. долара.

Около половината от него представлява инвестиции на компанията Cascade Investment, която е създадена с приходите от продажба на акции на Microsoft и дивиденти. Той също така притежава дял на стойност 21 млрд. долара в компанията за управление на отпадъци Republic Services Inc. посредством Cascade.

68-годишният Гейтс бавно намалява състоянието си чрез своята филантропска дейност. Заедно с бившата си съпруга Мелинда Френч Гейтс и неговия приятел Уорън Бъфет, Гейтс насочи милиарди долари от личните си средства за изграждането на Gates Foundation, която е една от най-големите благотворителни организации в света.

От създаването на фондацията преди повече от две десетилетия Гейтс и неговата бивша съпруга са дарили близо 60 млрд. долара. Френч Гейтс наскоро се оттегли от поста съпредседател на фондацията и получи 12.5 млрд. долара, които да използва за собствени благотворителни цели.

През 2010 г. Гейтс, Френч Гейтс и Бъфет основаха инициативата Giving Pledge, която насърчава най-богатите хора в света да дарят по-голяма част от богатството си приживе или чрез завещанието си. 68-годишният Балмър, който не се е присъедини към инициативата, развива собствена благотворителна дейност, но тя е далеч от мащабите на Гейтс.

Гейтс основава Microsoft със своя приятел Пол Алън през 1975 г. и оглавява компанията до 2000 г., когато Балмър, който е един от първите ѝ служители, го заменя на поста главен изпълнителен директор.

Балмър се оттегля през 2014 г. и през същата година става най-големия акционер в Microsoft. Той купува баскетболния отбор от НБА Лос Анджелис Клипърс за 2 млрд. долара през 2014 г., като тази инвестиция днес се оценява на 4.6 млрд. долара.