Определяна за шедьовър картина, открита в найлонова чанта, след като е открадната, беше продадена на търг за 17.6 млн. британски лири (20.8 млн. евро).

Картината "Почивка по пътя към Египет", нарисувана от венецианския художник Тициан, когато е бил на 20 г. - през 1510 г., беше продадена от лондонската аукционна къща Christie's.

Творбата е открадната от гостната на имението Лонглийт в графство Уилтшър през 1995 г., но е открита няколко години по-късно без рамката си в найлонова чанта в Лондон. Продажбата ѝ поставя нов рекорд за творба на Тициан, казват от аукционната къща.

Уникална рядкост

Лорд Бат, който получава титлата маркиз на Бат от своя баща през 2020 г., наследявайки и имението Лонглийт, казва, че картината има "изключителна история ".

"В Лонглийт имаме сериозна дългосрочна инвестиционна стратегия и сме решили да продадем този актив, за да продължим тази програма във време, в което пазарът на картини с такава уникална рядкост е толкова силен", заяви той преди продажбата.

Картината, на която е изобразена Дева Мария с Исус и Йосиф, е рисувана върху дърво. Тя е имала много собственици през годините, сред които и императора на Свещената римска империя Йозеф Втори, преди да бъде окачена в двореца Белведере във Виена.

Платното е откраднато през 1809 г. от френски войници за Наполеоновия музей. Впоследствие то е собственост на шотландски земевладелец, преди да бъде купено от четвъртия маркиз на Бат през 1878 г.

След като е открадната през 1995 г., картината е намерена през 2002 г. от бившия детектив от Скотланд ярд Чарлз Хил, след като за намирането ѝ е предложена награда от 100 000 паунда (118 000 евро).

На Хил се приписва и намирането на картината „Викът“ на Едвард Мунк, след като тя е открадната през 1994 г., както и на други известни творби.

Преди търга Андрю Флетчър от Christie's заяви:

Това е най-важната творба на Тициан, която излиза на пазара "от повече от едно поколение".

Според него, творбата осигурява на Тициан статута на "един от най-великите художници в историята на Западното изкуство".

Предварителната оценка на картината беше 15 – 20 млн. паунда (17.7 – 23.6 млн. евро).