На огромна статия - с размери, надвишаващи човешки ръст, се натъкна екипът на проф. д-р Людмил Вагалински още на третия ден от подновените разкопки в Хераклея Синтика край петричкото село Рупите.

Според проучвателите, вероятно става дума за божество, съобщават от Archaeologia Bulgarica. 

Archaeologia Bulgarica

Мраморната скулптура, която археолозите започнаха да разкриват в сряда в Cloaca Maxima - Големия канал на античния град, се оказа изключително запазена - за разлика от всички останали досега, откривани без главите.

„Над два метра е и вероятно изобразява Хермес, едно от най-популярните божества в този район", коментира ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински.

"Предстои ни още много работа и не искам да прибързвам със заключенията, но отсега мога да кажа, че тази антична статуя е не само най-добре запазената сред откритите тук, а и изобщо на територията на България. Предполагам, че някогашните жители на града са я положили в пръстта на това място след голямото земетресение през IV век – за да съхранят за по-добри времена едно от старите си божества в период, когато християнството вече е официалната религия.“

Archaeologia Bulgarica

Статуята е правена е от майстор, използвал цял мраморен блок, вероятно през II век сл. Хр. Според археолозите, има паралели с други изображения на бог Хермес, от известен иконографски тип е, но са запазени много малко подобни статуи по света. За България това е първата.

Вече се прави специална конструкция, с която тежката скулптура да може безопасно да се извади от Клоака максима, да се опакова и да се повдигне с кран, за да стигне до музея на Петрич. След необходимата реставрация и консервация ще бъде изложена за посетители там.