Александър Велики се опита да завладее Термесос, но не успя.

Днес невероятните изоставени руини на този някога могъщ град, кацнал като укрепено орлово гнездо високо в планините на Югозападна Турция, могат да бъдат завладени от всеки, който желае да се изкачи на тях.

Но малко хора го правят. Термесос стои празен. Грандиозно археологическо бижу, запазено в изолация, виждано само от няколко шепи хора, които пътуват от плажните курорти на близката гореща туристическа точка Анталия.

Истински срам за онези, които го пропускат. Голям бонус за тези, които го посетят. Те могат да се скитат из един от най-впечатляващите древни градове на Турция съвсем сами.

Това е място с невероятна атмосфера: история и пейзаж; гледки и тишина; природа и разрушение – всичко това се съчетава, за да създаде едно от големите невъзпяти археологически чудеса на Средиземноморието.

Тук, бавно поглъщани от растителността и износени от времето, има гигантски мавзолеи, огромни подземни цистерни, храмове, внушителни градски стени и спиращ дъха театър, кацнал като Мачу Пикчу на върха на хълм, който предлага гледки, простиращи се на километри наоколо.

Въпреки пустотата си, Термесос е лесен за достигане. Отнема само около 45 минути, за да стигнете с кола от задръстения център на Анталия до портите на националния парк Mount Güllük-Termessos – защитено убежище за диви животни, което заобикаля руините.

След като заплатят такса от три евро на входа на парка, посетителите се отправят на 10-минутно пътуване из борови хълмове по път, който се изкачва на около 1000 метра над морското равнище.

В крайна сметка, той свършва на нещо, което изглежда като безинтересен паркинг с обществена тоалетна. Това, всъщност, едно време е било гигантска агора или пазара на града, който в разцвета си преди 2000 години би бил оживен от търговци и граждани.

Тук започва приключението Термесос. И стартира със смърт.

Pixabay

Похитители на гробници

Скрити от растителността в единия край на агората са осеяните с камъни останки от това, което очевидно някога е било голяма улица, водеща по склона на хълма. Вместо къщи или магазини, тук са се намирали гробниците на богатите и могъщи обитатели на Термесос.

Древни саркофази с издълбани насоки кой е почивал в тях лежат разпръснати. Някои са малки, други огромни – символи на богатство или власт. Някои са недовършени, а огромните им пиедестали подсказват какви биха били.

Всички те са ограбени от иманяри през вековете, стените им са разбити, а капаците им откъснати, въпреки че някога са били заключени с метални скоби. Корени на дървета и бръшляни се провират през каменната зидария.

„Крадците са били много добри в работата си“, казва гидът от Анталия Йондер Угуз, който предлага обиколки на Термесос, пленен от мястото от първото си идване тук като студент през 1996 г.

Достигането до сърцето на древния град включва изкачване по зелена пътека, която на места е малко стръмна. Посетителите трябва да носят здрави обувки и да са подготвени за преход по труден терен. През лятото е най-добре мястото да се посети рано, преди температурите да започнат да се покачват. Задължително е да си носите вода.

Скоро се появяват долните градски стени – първи намек за това колко добре защитен е бил Термесос, когато е построен около четвърти или пети век пр.н.е. - много преди римляните да се появят с инженерните си умения, които ще преобразят познатия свят.

Което повдига въпроса: как хората от Термесос са го създали?

Угуз се смее на предположението за някаква мистерия. Твърде сме погълнати от постиженията на нашата технологична епоха, за да оценим дори основните способности на нашите далечни предци, според него.

„Ти и аз, ние сме нищо без нашите компютри и акаунти в социалните медии. Не и тези хора. Те са работили с камък от векове.“

Хората от Термесос са били известни като солими, или потомци на лувийци - древна цивилизация, разпространена в днешна Турция, но до голяма степен пренебрегвана от учените до последните няколко десетилетия. До ден днешен е малко известно за солимците или кога са построили своя град.

Но те явно са знаели какво правят. Техният избор на местоположение показва стратегическо мислене. Не само, че градът е на основен търговски път, което му позволява да забогатее от търговия, но неговата надморска височина и завладяваща гледка го правят лесен за защита.

Ето защо, когато Александър Велики се появява около 333 г. пр. н. е., той не успява да го завладее, въпреки многобройните опити. Смята се, че е наричал населеното място „орлово гнездо“.

По-късно римляните имат по-голям успех в контролирането на града. Не чрез сила, казва Угуз, а чрез по-коварни средства, като предлагане на автономия под римска „защита“.

Военно училище

Изкачвайки се по-нагоре по хълма по камениста пътека, изпъстрена от ароматна дива салвия, има повече доказателства за това колко изтънчен е бил животът в Термесос. Отляво има мраморни руини на градското учебно заведение - нещо като колеж за войници, допълнен с баня и трапезария.

Някои части от основната сграда все още са непокътнати. Вътре има два етажа плюс подземно пространство за съхранение. Отпред е палестрата - зона, използвана за бойни тренировки, която днес е осеяна с парчета от теракотените керемиди на сградата.

Смята се, че Термесос е бил разрушен от земетресение, чиято точна дата не е известна, но вероятно през четвърти или пети век. Оцелялото от уилището не е плод на археологическа реконструкция. Това е истинското състояние, в което сградата е оставена през последните 1600 години.

Горните градски стени предлагат великолепна гледка към гората отдолу и осигуряват добра видимост към потенциални нашественици. Отвъд тях има още доказателства за цивилизация.

Има останки от покрита канализация, която е един от най-впечатляващите активи на града – гигантски многокамерни подземни цистерни, издълбани на ръка в здрава скала и облицовани с гипс.

Способни да задържат до 1500 тона вода, тези пещерни контейнери биха били жизненоважни за оцеляването на град, който има малко естествени източници на вода - особено когато Александър Велики го обсажда.

Днес те са пълни със счупени колони и други отломки, вероятно изхвърлени там, когато градът е бил изоставен. Има спекулации, че недостигът на вода може да стои зад решението населението да се премести да живее другаде.

Луксозни магазини

Наблизо се издига внушителната външна стена на булеутериона - или седалището на властта в града, друга централна агора, датираща от предримско време, и руините на улица с колонада, която някога е била дом на най-ексклузивните магазини.

„Това е Шанз-Елизе на Термесос“, казва Угуз. Подобно на луксозния парижки булевард, това е мястото, на което богатите са харчили парите си, обяснява той. Най-добрите зехтин, платове, кожени изделия и артикули, внесяни от цялото Средиземноморие, са се продавали тук.

Всичко това са странични допълнения към забележителната атракция на града: театъра. След последно катерене, гледката се отваря към епичната панорама на голямото пространство за представления, кацнало на най-високата точка на града.

Обстановката е спираща дъха - с планински клисури, които се спускат каскадно от двете страни. Самата пропаст зад горните стени на театъра е главозамайваща. Това е напомняне да бъдете внимателни, когато изследвате руини, които не са оградени.

С място за около 4000 души, полукръгът от каменни тераси е обърнат към руините на това, което е било сцена. Театърът вероятно предхожда пристигането на римляните, но по-късно е реновиран.

Угуз казва, че никога не се уморява да изследва Термесос. Той също така предлага обиколки на други по-популярни археологически обекти в района, но спокойствието и красотата на това скрито древно чудо го връщат отново и отново.