През юни закъсненията на полети на регионално ниво са се увеличили до 11%, а отменените полети са се удвоили, достигайки до 10% спрямо предходния месец. Това сочат данните на туристическата агенция Vola.bg.

Резултатът е далеч от минали години, когато е достигнат рекорд от 30%, но е важно пътуващите да са внимателни, тъй като все още предстоят месеците с най-много пътуващи - юли и август.

Причините

Главните причини за промени в графика и отмяна на полетите са тясно свързани с натоварения летен сезон. Според данни на компанията, рязкото увеличаване на пътуващите е предпоставка за повишен трафик на летищата, където има недостиг на служители.

Освен това, екстремни метеорологични условия, като високите температури, могат да афектират графика на полетите. Не на последно място, ваканционният период често е избран момент за стачки от страна на служители на самолетни линии и летища. Така се създава условие за по-чести смущения, отразяващи се на планираните пътешествия.

Отвъд смущенията в полетите от страна на превозвачите, “отпускарският” период често е труден за планиране и за самите пътуващи. Много са ситуациите в които самолетните билети за почивка в чужбина вече са закупени, но детето се прибира с летен вирус от детската градина или пък точно в този момент „гори“ най-важният проект в офиса.

Смяна на датата и дестинацията

Не е нужно обаче почивката да пропада – може да се смени както датата, така и избраната дестинация.

Проучването на Vola.bg сочи също, че през последните месеци 84% от променените резервации от потребителите на платформата са били със смяна на дата, а близо 11% са се възползвали от смяна на дестинация, избирайки Рим, Лондон, Амстердам, Барселона, Талин и Болоня.

До къде пътува българинът? 

Предизвикателствата на летния сезон, не спират българина да пътува, като най-популярните дестинации за него в периода са Милано, Барселона, Рим и Катания, а средната продължителност на почивката тази година е 7 дни.

Българското черноморие също привлича туристи, като Варна се нарежда в топ 10 закупени полети, изпреварвайки дестинации, като Мадрид. В онлайн анкета 83% от пътуващите споделят, че ще инвестират в почивката си поне толкова, колкото и миналата година, докато 17% от тях заявяват, че този път ще разполагат с по-малък бюджет за почивката си.