На пътниците във въздушния транспорт обикновено се напомня какво да не качват на борда на самолета преди летния туристически сезон, а кокосът изненадващо намира място в списъка със забранени предмети.

Докато пътниците могат да пренасят както в ръчния, така и в регистрирания багаж цели кокосови орехи, копрата – или месестата бяла част на плода, е забранена на борда на повечето самолети.

Тя представлява опасност от пожар по време на полет поради високото си съдържание на масло, което обикновено се извлича за производството на кокосово масло.

Регистърът на опасните стоки на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) категоризира силно запалимата копра като риск от клас 4.

Изсушеният кокос е определен като „запалимо твърдо вещество, склонно към спонтанно запалване“, което може да „излъчва запалими газове при контакт с вода“.

Повечето авиокомпании, включително Jet2, Tui, Ryanair и easyJet, не позволяват на пътниците да носят копра в ръчния или регистрирания багаж поради опасност от пожар.

„Прахът от копра може да бъде възпламенен от една искра“, казва IATA, но разграждането на мазнините в плода също може да доведе до „риск от самонагряване“. Пътуването по въздух с кокосови продукти, опаковани на дребно, обаче е разрешено.