Докато летищата в Сингапур и Доха се състезават за титлата „най-добър аеропорт в света“, друг авиационен център се фокусира върху различно постижение.

Японското международно летище Кансай (Kansai International Airport) отбелязва 30 години без загубен багаж.

В изявление за пресата от седмото най-натоварено летище в страната посочват, че не са губили пътнически багаж от отварянето си през септември 1994 г. Летището посреща средно 20-30 милиона пътници годишно.

Въпреки че пътуващите вероятно са щастливи от факта, че няма вариант багажът им да не стигне до местоназначението, има една група хора, които не смятат постижението за голяма работа: персоналът на летището.

„Нямаме чувството, че сме правили нещо специално“, казва пред CNN служителят по връзки с обществеността на Кансай Кенджи Таканиши.

„Работим както обикновено. Вършим работата си ежедневно и получаваме признание за това.“

Skytrax - базиран в Обединеното кралство уебсайт за класиране и оценка на авиационната индустрия, обяви Кансай за най-доброто летище в категорията  доставка на багаж през април.

Кансай - построено на изкуствен остров в залива Осака, обслужва регионите Осака, Киото и Кобе. За 2024 г. аеропортът е класиран като 18-ото най-добро летище в света след своите съседи, разположени в Токио - Нарита (пето място) и Ханеда (четвърто).

Навременното пристигане на багаж е само един от факторите, които се вземат предвид при определянето на „най-доброто“ летище в света. Предложенията за храна и напитки, процентът на навременните пристигания и заминавания и чистотата също са важни фактори.

В момента на Кансай се извършва ъпгрейт в рамките на подготовката на летището за Експо 2025, което ще се проведе в Осака.