Хакерите са удвоили кражбите на криптовалута през първата половина на 2024 г., в сравнение със същия период на миналата година. Това показва доклад на фирмата за блокчейн изследвания TRM Labs, цитиран от CNBC. 

В анализа се посочва, че присвоената криптовалута в периода от 1 януари до 24 юни тази година е оценена на 1.38 милиарда долара - повече от два пъти над 657-те милиона долара за същия период на 2023 г. 

Както и миналата година, малко на брой, но големи по мащаб атаки са основната причина за нарастването, като водещите пет акции представляват 70% от сумата, открадната през първата половина на годината.

Най-често срещаните вектори на атака през 2024 г. включват компрометирани частни ключове на портфейли и пароли, посочват от TRM Labs. Най-големият обир досега е присвоил биткойни на стойност над 300 милиона долара от японската крипто борса DMM Bitcoin.

Хакерите са използвали откраднати частни ключове, или т. нар. "отравяне" на адреси, при което нападателите изпращат малко количество криптовалута от портфейл с подобен на вид адрес, създаден да имитира вашия или този на вашия получател, с намерението да подмамят жертвата да изпрати средства към грешен портфейл.

Криптоадресите са дълги поредици от символи, които са трудни за запомняне или ръчно въвеждане без грешки.

От TRM Labs посочват, че не е имало фундаментални промени в сигурността на криптоекосистемата, които биха могли да допринесат за увеличението. Според експертите, броят на атаките и векторите на атаки не се различават значително през годините, но се увеличава размерът на нанесените от тях щети.

Цените на криптовалутите също са били по-високи през първата половина на тази година, което може да е допринесло за по-високата стойност на кражбите. 

Криптокомпаниите са чести мишени за хакове и кибератаки. Криптоборсата Mt. Gox обяви банкрут през 2014 г., след като поредица от хакове откраднаха 950 000 биткойна, които струват повече от 54 милиарда долара по днешни цени.

През ноември около 115 милиона долара бяха откраднати от двете платформи HTX и Heco Chain, свързани с известния предприемач Джъстин Сън.

Криптокомпаниите могат да се борят срещу хаковете с многопластова стратегия за защита - включително мерки, като редовни одити на сигурността и стабилно криптиране, казаха от TRM Labs.

Обучението на служителите и прилагането на цялостна стратегия за реакция при инциденти също може да помогне за защита на средствата, съветват още експертите.