В последните няколко седмици правителството на Германия продава биткойни на стойност стотици милиони долари, което е една от основните причини за интензивния спад в цената на криптовалутата, предава CNBC.

Миналия месец германското правителство започна да продава биткойни от портфейл, управляван от Федералната криминална полицейска служба на страната, наричана на местно ниво Bundeskriminalamt, или BKA.

BKA е продала 900 биткойна през юни на стойност приблизително 52 милиона долара. Те са били иззети от вече несъществуващ уебсайт за разпространение на "пиратски" филми, според данните на блокчейн платформата Arkham Intelligence.

Миналата седмица правителството в Берлин продаде още 3000 биткойна на стойност приблизително 172 милиона долара, а в понеделник тази седмица бяха продадени нови 2739 биткойна на стойност 155 милиона долара.

Правителството изпраща своите крипторезерви на борси, като Coinbase, Bitstamp и Kraken.

Реакция на цената

В унисон с тези продажби, цената на биткойна падна драстично от началото на юни. Най-популярната криптовалута потъна под $55 000 за брой в края на миналата седмица, достигайки най-ниското си ниво от февруари 2024 г. насам.

За период от 24 часа целият криптопазар е загубил повече от 170 милиарда долара комбинирана пазарна капитализация, показват данните на CoinGecko.

Продажбите на биткойни в Германия не са единственото притеснение за криптоинвеститорите. Криптовалутата беше подложена на натиск и от изплащанията на стойност милиарди долари, които фалиралата през 2014 г. биткойн борса Mt. Gox направи към кредиторите си.

В петък синдикът на Mt. Gox Нобуаки Кобаяши каза, че вече са започнали плащанията в биткойни към някои от кредиторите чрез няколко криптоборси.

Към днешна дата има около 19.7 милиона биткойни в обращение на обща стойност 1.1 трилиона долара, според данните на CoinGecko. Продажбите от страна на германското правителство и на кредиторите на Mt. Gox може да изглеждат като "капка в морето" - на фона на общата капитализация, но те влияят на настроението на пазара.

Джеймс Бътърфил, ръководител на изследванията в мениджъра на криптоактиви CoinShares, коментира пред CNBC, че "макар и сравнително незначителни като размер, продажбите на биткойни са повлияли на пазарните настроения."

Цената на биткойна обаче все още е с 89% нагоре за последните 12 месеца, въпреки спада от последния месец. 

Защо Германия притежава 2 милиарда долара в биткойни?

През януари 2024 г. полицията в източната германска провинция Саксония обяви конфискуването на близо 50 000 биткойни на стойност около 2.2 милиарда долара. Акцията беше определена като най-мащабното изземване на биткойни от правоприлагащите органи във Федерална република Германия до този момент.

Средствата бяха иззети от операторите на Movie2k.to - сайт за пиратство на филми, който беше активен през 2013 г., и прехвърлени в криптопортфейл, собственост на Федералната служба на криминалната полиция на Германия.

Според Arkham Intelligence, която проследява движенията от биткойн портфейла на германското правителство, токените са започнали да се движат още през 2013 г., когато първоначално са били конфискувани.

Днес германската BKA притежава приблизително 32 488 биткойна. По текущи цени правителствените активи струват приблизително 1.9 милиарда долара.

Не всички обаче са доволни от решението на Германия да продаде нейните криптоактиви.

Йоана Котар, депутат от германския парламент, заяви в публикация на платформата X миналия месец, че вместо да продава своите биткойни, правителството трябва да ги държи като „стратегическа резервна валута“.

Котар е писала на германския канцлер Олаф Шолц, министъра на финансите Кристиан Линднер и президента на Саксония Михаел Кречмер, за да им каже, че продажбата на биткойни „не само не е разумна, но е и контрапродуктивна“.