Цената на етера падна вчера, след като мрежата на Етериума финализира миграцията си от механизма proof-of-work (доказателство за работа) към proof-of-stake (доказателство за залог), известна още като “сливане.”

С преминаването към доказателство за залог (PoS) вече не се налага използването на енергоемки компютри за осъществяване на трансакции и т. нар. копаене на монети, като вместо това потребителите ще валидират трансакциите, като „залагат“ своя етер. Промяната се очаква да доведе до намаляването на потреблението на енергия при етера с 99%. 

Етерът губи над 8% за последните 24 часа до 1 475 долара, след като преди това падна до 1 459.00 долара, според данни на Coin Metrics. Трейдъри очакваха спад в цената след осъществения късно в сряда преход.

“Важно е да се отчете, че сливането до голяма степен вече беше отразено на пазара,” казва пред CNBC Анто Пароян, главен изпълнителен директор на крипто хеджфонда ARK36. 

След като стойността на криптовалутите падна през първите шест месеца на годината, заедно с поевтиняването на други рискови активи, етерът поскъпна в началото на второто полугодие и се представя по-добре от биткойна от тогава. Етерът поскъпна с близо 70% само през юли, в сравнение с 27% ръст на цената на биткойна, според Coin Metrics. През август етерът поевтиня с близо 9.3%, в сравнение със спад от близо 17% при биткойна.

“Много инвеститорите очакват това да бъде събитие от типа ‘продай при излизането на новината‘, което означава, че след първоначалното поскъпване може, всъщност, да станем свидетели на понижение на цената на етера в следващите няколко дни или седмици, особено предвид факта, че подобно на останалата част от пазара на криптовалути, етерът до голяма степен е повлиян от негативните макроикономически перспективи,” казва Пароян.

Инвеститорите насърчаваха технологична актуализация на Етериума от месеци заради способността й да превърне етера в актив, генериращ доходност, и да подобри сигурността на мрежата по един енергийно ефективен начин. Мнозина я определяха като един от най-важните моменти в кратката история на криптовалутите.