Инвестиционната компания на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway притежава вложения за над 10 млрд. долара в седем компании. Номер 1 в този списък е Apple, където организацията държи 5.1% от капитала на стойност 150.9 млрд. долара. 

Следват Bank of America (39.9 млрд. долара), American Express (35.7 млрд. долара), Coca-Cola (24.7 млрд. долара), две петролни компании - Chevron и Occidental Petroleum Corporation, чиито вложения се оценяват на 19.5 и 15.2 млрд. долара, както и Kraft Heinz (11.3 млрд. долара). 

В топ 10 на портфолиото на Berkshire Hathaway са още Moody’s Corporation и японските Mitsubishi и Mitsui. 

Следваната инвестиционна политика на компанията на Оракула от Омаха винаги е била buy and hold (в превод от английски – купи и задръж). Според материал на Motley Fool, в портфейла на Бъфет не присъстват три компании, които са идеални за тази цел. Кои са те? 

Microsoft 

Бъфет вложи милиарди долари в Apple, които му донесоха сериозна печалба. Ето защо не е неразумно да се очаква, че компанията му би инвестирала и в Microsoft. Причината, поради която Бъфет не е инвестирал в Microsoft, е съвсем проста – познанството му с Бил Гейтс. 

„Ще има много хора, които няма да ни повярват, ако нещо добро се случи с компанията, че случайно сме влезли в позицията“, казва Бъфет. 

Costco 

Покойният Чарли Мънгър, който години наред беше дясна ръка на Бъфет, е един от най-големите фенове на веригата супермаркети. Приживе той обяви, че никога не би продал акциите си в Costco

Въпреки че днес оценката на компанията е доста висока, това е една от инвестициите, които можеш да държиш дългосрочно. 

Nike 

Още една компания с изключителен бранд. Скорошно проучване на Piper Sandler установи, че Nike продължава да е най-популярната марка спортно облекло сред тийнейджърите в САЩ. 

Въпреки лекото понижение на продажбите през последното тримесечие, това може би е удачен момент Бъфет да се замисли дали не е време да се превърне в един от най-големите инвеститори в компанията. 

Днес съотношението цена/продажби на Nike е около 20, което я прави най-евтината от трите, посочени в материала. 

* Статията е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.