Милиардерът Чарлс Мънгър почина през ноември на 99-годишна възраст. Дългогодишният приятел и дясна ръка на Уорън Бъфет е в основата на инвестиционната компания Berkshire Hathaway, която днес притежава повече активи от Apple и Google.

Стойността им премина границата от 1 трилион долара през август - два пъти повече от активите на Amazon, три пъти повече от тези на Apple, както и надвишавайки съвкупните активи на Microsoft, Meta и Alphabet.

Разнообразното портфолио и вложенията в дивидентни компании поставят Berkshire в топ 10 на най-скъпите дружества в света. Днес капитализацията му е близо 800 млрд. долара.  

Мънгър беше известен със своя бизнес нюх, както и с инвестиционните си съвети. Ето четири от най-важните му препоръки към инвеститорите:

Най-много пари се печелят от дългосрочно инвестиране

Според Мънгър и Бъфет, инвестиционните възможности с истински потенциал са малко, ето защо си струва да се чакат с години.

„Тайната на успешното инвестиране е да намерите компании, които са сигурни. След това не би трябвало да търгувате акциите им на дневна база. По-добре ще е да изградите портфолио, което да притежавате с години“, казва покойният милиардер.

Berkshire Hathaway е известна именно с това. Инвестиционната компания притежава от десетилетия вложения за милиарди в American Express, Coca Cola и др.

В личното инвестиционно портфолио на Мънгър присъстват само три компании: Berkshire Hathaway, Costco и Daily Journal Corp. За Costco той казва, че не би продал акциите никога.

Купувайте невероятни бизнеси на ниски цени

Мънгър често обича да казва: „Забравете за покупката на бизнеси на невероятна цена. Вместо това купувайте невероятни бизнеси на справедлива цена". 

Дясната ръка на Бъфет отбягваше акции, които други инвеститори биха купили, просто защото изглеждат като добри сделки. Вместо това той предпочиташе да инвестира в компании, които са стабилни като бизнес.

Купуването на тези компании и задържането им за дълъг период би дало достатъчно време на пазара да оцени дружествата правилно.

Добрите възможности са рядкост

Според Мънгър, пазарите предлагат много възможности, но той предпочита да влага пари само в компании, които са преминали анализ от екипите на Berkshire.

Когато инвестиционната компания не намира възможност за вложение, тя предпочита да увеличава свободните си парични средства. Те биват използвани за сключване на добри сделки в големи мащаби.

Добрият бизнес е етичен бизнес

Мънгър и Бъфет си изградиха име на пазара заради внимателното анализиране на компаниите, в които смятат да инвестират. Те търсеха бизнеси както с отличен потенциал за растеж, така и такива, чиито бизнес модели смятат за справедливи и етични.

Покойният милиардер обичаше да казва, че търси бизнеси, които дори и глупак може да управлява.