Ако погледнете силуета на Дубай, вероятно ще се възхитите на работата на Яхя Джан. Това е президентът и директор по дизайна на архитектурната и инженерна компания NORR, която стои зад някои от най-известните забележителности на града, включително хотелите Atlantis и Shangri-La.

Сега той работи върху едно от най-амбициозните си творения. До края на 2024 г. предстои да бъде завършен Ciel Dubai Marina, разговорно наричан Ciel Tower.

Хотелът ще разполага с повече от 1000 стаи и апартаменти, разпределени на 82 етажа. Ще се издига на 365 метра височина, което ще го превърне в най-високия хотел в световен мащаб.

Невероятен проект

На Джан е възложено да проектира небостъргача върху триъгълен парцел в Dubai Marina с площ от само 2500 квадратни метра – малко за сграда с такава височина.

„Това е много компресирана собственост“, казва той пред CNN през 2021 г. „С подобна бихте се сблъскали в Манхатън или Лондон. Ограниченията бяха огромни и все пак трябваше да го накараме да работи.“

Стъклена площадка за наблюдение ще предлага 360-градусова гледка към града, както и към бреговата линия и емблематични забележителности, подобни на изкуствения остров Palm Jumeirah, според разработчика The First Group. Посетителите ще могат да се насладят на гледките от плувен басейн на покрива и ресторанти.

Освен че е привлекателен за сетивата, проектът е енергийно ефективен, като използва 25% по-малко енергия за климатизация, отколкото е типично за подобни сгради, казва Джан.

„Този ​​проект не е само архитектура. Става дума за обединяване на архитектурата и инженерството. Ето защо го харесвам толкова много. Това е моята страст - сближаването на науката и изкуството.“

По време на изграждането Джан казва, че е бил „изключително ангажиран“ в работата.

„Когато създавате толкова сложен проект като Ciel, никога не можете да намалите бдителността си, никога не можете да кажете, че всичко е приключило. Това е непрекъснат процес.“

Удължен престой

Когато Джан пристига за първи път в Дубай през 1996 г., той никога не е предполагал, че ще остави такова наследство, проектирайки някои от най-емблематичните офис сгради, жилищни кули и молове в града.

Израства в Карачи, Пакистан, и се мести в САЩ на 18 години със стипендия. След като учи строително инженерство в Принстън, той получава магистърска степен по архитектура. След това работи девет години в САЩ и няма намерение да напуска, докато не получава предложение за работа като старши дизайнер в Emirates Towers.

Вече на 61 години, той казва, че никога не е планирал да остане в ОАЕ толкова дълго, след като вече е прекарал 28 години в Дубай. „Бях увлечен от вълнението тук“.

Що се отнася до Ciel Tower - кръстена на френската дума за небе, Джан се надява, че тя ще бъде възприемана като вечна, като Емпайър Стейт Билдинг или Крайслер Билдинг в Ню Йорк.

„Причината да харесвам факта, че се казва Ciel, е, защото вярвам, че в собствения ни живот небето е границата и това със сигурност е така в моя собствен живот. Имах шанс да израсна, да правя неща, които не мислех, че ще мога. Така че беше невероятно.”