Слънчев бряг в България изпревари Мармарис в Турция, изкачвайки се до първото място в класацията на най-изгодните дестинации за семейна почивка, сочат резултатите от ново проучване.

То сравнява цената на 10 основни артикула, включително храна, напитки и слънцезащитен крем, установайки, че Слънчев бряг предлага най-добрата стойност за британските туристи през 2024 г.

С малко над £110 (около 130 евро) за всички 10 артикула, най-популярният черноморски курорт в България изпреварва 15 други топ дестинации за семейна почивка, включително Алгарве, Ибиса и Лансароте, според доклада Post Office Travel Money Family Holiday.

Слънчев бряг срещу Мармарис

Той изпреварва Мармарис - победителя в категорията за най-изгодна ваканционна гореща точка през миналата година, със £7 (около 8 евро).

Проучването установява още, че инфлацията в Турция е повишила цената на 10-те артикула със 17.6% през последната година, което води до загуба на позицията, която Мармарис заемаше през 2023 г.

Въпреки че има 9.8% ръст на цените в Слънчев бряг за същия период от време, докладът показва, че курортът е по-евтин, в сравнение с Турция.

Например, бутилка бира в Слънчев бряг е с 1.50 паунда (около 1.8 евро) по-евтина от тази в Мамарис, бутилка слънцезащитен крем струва 4.23 паунда (около 5 евро) по-малко, а тристепенна семейна вечеря с вино и безалкохолни напитки е по-изгодна с 4.23 паунда (около 5 евро).

Ако едно семейство се храни навън в продължение на седем вечери, това му спестява 29.61 британски лири (около 35 евро) за цялата почивка.

И двете дестинации предлагат множество дейности, подходящи за деца, заедно с красиви плажове. Слънчев бряг може да се похвали с дълга пясъчна ивица, идеална за изграждане на пясъчни замъци и плискане във вълните.

Цени и инфлация

Всеки, който обмисля Ибиса като дестинация за почивка, трябва да е готов да похарчи значително повече, като средната цена на 10-те артикула е двойно по-висока от тази в Слънчев бряг.

Със сума £229 (около 270 евро) за същите 10 артикула, докладът установява, че Белеарските острови са най-скъпата дестинация от всички 16 изследвани страни.

Подреждането на курортите в класацията е тясно свързано с инфлацията, като докладът констатира, че цените са се повишили в три четвърти от ваканционните дестинации. Пет от 16-те места отбелязват повече от 10 процента ръст, като Мамарис, Ибиса, Кофу, Мадейра и Алгарве са най-засегнати.

Четири дестинации обаче отбелязват спад на цените. Лансароте, който беше 13-ата най-изгодна дестинация през 2023 г., сега е седма - със среден разход от £155 (около 184 евро).