Плажната ивица на българския курорт Слънчев бряг влезе в класацията на стоте най-добри плажове в света, съставена от Beach Atlas - най-голямата платформа за пясъчни ивици в световен мащаб, създадена от стартъп център в Лондон.

„Слънчев бряг в България бързо си печели слава на следващата голяма плажна парти дестинация. Сгушено по крайбрежието на Черно море, това място гъмжи от оживени барове, клубове и плажни партита, които продължават до зори“, посочва екипът на изданието и допълва:

„Със своите достъпни цени и безкрайни възможности за забавление, Слънчев бряг предлага перфектна комбинация от слънчеви дни и наелектризиращи нощи.“

Beach Atlas изготвя класацията Golden Beach Award 2024, базирайки я не само на визуалната привлекателност на пясъчните ивици, но и вземайки предвид различни критерии, като:

 • стойност за местната общност;
 • култура на равнопоставеност, гарантираща, че всеки посетител се чувства комфортно, независимо от неговия произход, идентичност или способности;
 • възможности за различен начин на живот;
 • културно значение.

„Тази по-широка перспектива ни позволи да хвърлим светлина върху онези плажни скъпоценни камъни, които обикновено не попадат в традиционните ранглисти с „най-добрите плажове“, посочват още от изданието.

В процеса на подбор на пясъчните ивици участват експерти в областта на пътуванията и инфлуенсъри от цял ​​свят.

На базата на тези критерии, Слънчев бряг е класиран на 85 място. Нито една гръцка плажна ивица не попада в топ 10, като най-високо класираният плаж на южната ни съседка е Elia, разположен на Миконос.

Под номер 21 се намира хърватският плаж Bacvice в Сплит. На 31 позиция пък е Свети Стефан в Черна гора. Най-високо класираният турски плаж е Gallipoli на едноименния полуостров. Сръбският Splavovi заема последната позиция в топ 50.

Един от най-популярните гръцки плажове – Navagio на остров Закинтос, изпреварва българския Слънчев бряг само с 13 позиции, заемайки 71-вото място в класацията.

Вижте топ 10 на най-добрите плажове в света, според Beach Atlas:

 1. Bora Bora, Френска Полинезия
 2. Boulders, Южна Африка
 3. Waikiki, САЩ
 4. Copacabana, Бразилия
 5. Maya Bay, Тайланд
 6. Black Sand Beach, Исландия
 7. Glass Beach, САЩ
 8. JBR Beach, Дубай
 9. Skeleton Coast, Намибия
 10. Omaha Beach, Франция