Щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC) изглежда е дала зелена светлина за старта на борсово търгувани фондове, които притежават етер - втората най-голяма криптовалута по пазарна капитализация в света. Търговията с тях се очаква да започне още днес.

Няколко емитенти на фондове са подали допълнителни заявления за регистрация вчера, а борсите са уведомили, че фондовете ще се търгуват във вторник, което е индикация, че SEC е дала своето одобрение.

Регулаторният орган не е отговорил на запитването за коментар на CNBC. SEC промени правилата, засягащи листването на етер ETF-и през май.

Сред компании, които се бореха за пускането на етер фондове, има и големи компании за управление на активи, като BlackRock, Fidelity и VanEck.

Фокусираните върху пазара на криптовалути компании, като Bitwise, 21Shares и Grayscale, която на практика преобразува своя мултимилиарден Ethereum Trust в два ETF-а с различни нива на такси, също се намесват на пазара.

Инвестиращите в етер борсово търгувани фондове излизат на пазара около шест месеца след биткойн ETF-ите, които записаха едни от най-успешните дебюти в историята на индустрията. Общо тези фондове са привлекли над 16 млрд. долара нетни постъпления, предвождани от iShares Bitcoin Trust, сочат данни на FactSet.

Етер фондовете не се очаква да бъдат толкова популярни, колкото биткойн фондовете, отчасти защото общият пазар на етера е приблизително една четвърт от този на водещата криптовалута.

Въпреки това фондове се очаква да бъдат големи по стандартите на повечето ETF-и. Главният инвестиционен директор на Bitwise Мат Хуган прогнозира, че те ще привлекат 15 млрд. долара през първата си година и половина на пазара, като мнозина инвеститори притежават и биткойн, и етер.

На пазара вече има някои фондове, които използват фючърсни контракти на етера, но тези нще са първите в САЩ, които ще купуват и притежават етер по спот цени.