Цените на едни и същи стоки и услуги в България са близо три пъти по-ниски от тези в Дания и с около 40% под средните в Европейския съюз. Това показват данни на Евростат, цитирани от Euronews. 

Индексите на ценовите равнища, или PLI (от англ. price level indices) са предназначени да направят възможни сравненията между цените на едни и същи стоки и услуги в различни държави. Те показват колко по-скъпи или по-евтини са стоките и услугите в дадена страна в сравнение с друга държава или група държави.

Общият показател са разходите за крайно потребление на домакинствата.

Според Евростат, официалната статистическа служба на ЕС, ценовите равнища за разходите за крайно потребление на домакинствата варират значително през 2023 г. 

Дания има най-високи равнища на цените - 143% от средното за ЕС, следвана от Ирландия - 142% и Люксембург - 135%. България и Румъния пък са с най-ниски нива (и двете с 60% от средното за ЕС), следвани от Полша с 66%. 

Това показва, че определена кошница от идентични стоки и услуги струва 143 евро в Дания, 135 евро в Люксембург, 66 евро в Полша и 60 евро в България и Румъния. Тоест, бихте платили повече от два пъти в Дания в сравнение с България за едни и същи продукти или услуги.

Тъй като средната стойност за ЕС е определена на ниво 100, една страна е относително скъпа в сравнение с общото ниво, ако индексът на ценовите ѝ нива е по-висок от 100. Ако той е по-нисък от 100, тогава страната е относително евтина.

Ако се включат и държавите от Асоциацията за свободна търговия, както и държавите кандидатки и потенциални кандидатки за членство в ЕС, Швейцария оглавява списъка със 174% от средното ценово ниво за ЕС, следвана от Исландия със 156%.

Най-ниските цени пък са в Турция (42% от средното за ЕС), Северна Македония (52%) и Босна и Херцеговина (58%).

Този значителен контраст подчертава разнообразните икономически пейзажи в Европа, където цената на стоките и услугите може да варира значително в различните страни, пише още изданието.

В кои категории разликите са най-големи?

През 2023 г. сред основните групи потребителски стоки и услуги най-голяма разлика в цените в ЕС се наблюдава в категорията алкохол и тютюневи изделия. Нивото на цените в най-скъпата страна е около 3.2 пъти по-високо от това в най-евтината в тази категория. Най-високи са цените в Ирландия (211% от средното за ЕС), а най-ниски в България (66%). 

Ресторантите и хотелите отчитат втората най-голяма разлика в ценовите нива. Най-ниските цени са отчетени в България (52% от средното за ЕС), следвана от Румъния (65%) и Унгария (72%), а най-високи са цените в Дания (152%), следвана от Финландия (129%) и Ирландия (128%).

Тези големи различия не се дължат в основна степен на данъците, показва статистиката. Основните причини идват от вариращите разходи за труд, както и различията в местните икономически условия, показва още статистиката.

Разликите в нивата на цените са по-слабо изразени в други категории. Дрехите и облеклата, например, имат третата най-голяма вариация в цените, то само с 1.6 пъти разлика между най-евтините и най-скъпите. Най-ниски са цените в Испания (81%), България (82%) и Унгария (88%), докато най-скъпо е облеклото в Дания (131%), Чехия (126%) и Естония (118%).

Турция се отличава с цени на облеклата от едва 30% от средното за ЕС.

Разлики в цените се наблюдават и при храните и безалкохолните напитки, вариращи от 74% от средното за ЕС в Румъния до 119% в Люксембург. Личното транспортно оборудване варира от 90% в Словакия до 129% в Дания, а потребителската електроника се движи между 92% в Италия и 113% във Франция.