Най-големият производител на литий в света Albemarle призова правителствата да се намесят, за да нарушат китайското господство на пазара на ключовия минерал, който задвижва електрическите автомобили.

Кент Мастърс, главен изпълнителен директор на базираната в САЩ група, иска повече помощ от държавите и производителите на автомобили, за да се бори с китайската конкуренция след срива на пазара на литий.

"Ако възнамеряваме да изградим западни вериги за доставки на електрически автомобили, тогава трябва да се предприемат действия сега“, каза Мастърс пред Financial Times.

Бруталният спад в цената на лития затрудни западните групи да се конкурират с китайските компании поради по-ниските им разходи, принуждавайки Albemarle, базирана в Северна Каролина, да намали плановете си за разширяване.

Цената на лития падна с над 80% до под 12 000 долара за тон от началото на 2023 г. поради глобалното забавяне на продажбите на електрически автомобили и вълната от нови доставки на минерала.

В допълнение, т. нар. Закон за намаляване на инфлацията на президента на САЩ Джо Байдън не успя да намали зависимостта на Запада от Китай за материали като лития, според Мастърс.

"Китай ще контролира тези вериги за доставки или ние ще изградим западни вериги за доставки, за да се конкурираме. Това трябва да стане ясно. Не съм сигурен, че е ясно, че западът изгражда тези вериги за доставки точно сега“, коментира изпълнителният директор на Albemarle. 

Компанията обяви плановете си за намаляване на разходите тази година, които ще включват спиране на производствена линия и спиране на разширяването на рафинерията за литиев хидроксид Kemerton в Австралия.

Този ход, който ще доведе до съкращения на 300 работни места, отразява голямото предимство на Китай в рафинирането на стратегически минерали, според анализаторите, цитирани от FT.

Китай преработва 65% от световния литий, според Benchmark Mineral Intelligence. Азиатската нация има предимство поради по-евтините строителни разходи, субсидиите и техническото ноу-хау.

Проблемите в литиевата индустрия може да накарат западните правителствени служители да действат. Австралийският министър на ресурсите Мадлин Кинг обеща в четвъртък да ускори планираните данъчни стимули за обработката на критични минерали.

Европейски компании като AMG Critical Materials, която е близо до изграждането на малка литиева рафинерия в Германия, също вярват, че могат да се конкурират с Китай, използвайки най-новите технологии за намаляване на оперативните разходи.

Главният изпълнителен директор на AMG Хайнц Шимелбуш каза, че не очаква големи препятствия при пускането на първата производствена линия, като се има предвид дългата история на страната в химическата и добивната индустрия.

Albemarle регистрира нетна загуба от $188 милиона през второто тримесечие, в рязък контраст с печалбата от $650 милиона през същия период преди година.

Анализатори от Berenberg казват, че компанията може да се нуждае от капиталова инжекция от $2 милиарда, за да избегне проблеми с изплащането на дълга си догодина. Мастърс обаче настоя, че може да устои на сътресенията.