Най-голямата компания за управление на активи в Европа, Amundi, обяви 9.4% ръст на годишна база на коригираната нетна печалба за второто тримесечие в размер на 350 млн. евро.

Повишението на печалба се дължи на ръста на приходите (+7,7%) и положителния ефект от увеличените приходи за сметка на по-ниската разходна база.

Съотношението разходи-приходи на компанията се подобрява спрямо второто тримесечие на 2023 г. и първото тримесечие на 2024 г., като достига 51.9%.

Коригирана нетна печалба на Amundi за първото полугодие на 2024 г. е в размер на 668 млн. евро, като отчита ръст от 7.7% в сравнени със същия период на 2023 г.

Нетни входящи потоци през второто тримесечие на 2024 г. са в размер на 15.5 млрд. евро, включително 15.1 млрд. евро в средносрочни и дългосрочни активи.  

От компанията отчитат положителна динамика както при активното (+8,0 млрд. евро), така и при пасивното управление (+6,0 млрд. евро).

От Amundi също така обявиха по-нататъшно развитие на дистрибуторите от трети страни (+5,4 млрд. евро), силна динамика на бизнеса в областта на спестовните схеми за служители във Франция (+3.8 млрд. евро) и сезонни отливи на паричен пазар (-11.2 млрд. евро).

Управляваните от компанията активи нарастват с 10% на годишна база, достигайки исторически максимум от 2.156 трлн. евро към 30 юни 2024 г.

От компанията отчитат силен ръст в Азия - 451 млрд. евро управлявани активи и 15.4 млрд. евро нетни входящи потоци през второто тримесечие, с принос от всички държави.

Нетни входящи потоци от Индия нарастват с 9.4 млрд. евро, а компанията отчита положителни потоци в двете си китайски cъвместни предприятия.

Amundi може да се похвали с 2 външни операции, подписани от началото на годината - Alpha Associates и партньорство с Victory Capital.

Валери Бодсон, главен изпълнителен директор на Amundi, заяви:

"Amundi постигна много добри резултати през второто тримесечие на 2024 г. както по отношение на дейността, с нетни входящи потоци от над +15 млрд. евро, така и по посока на финансовите резултати, с нетна печалба, нараснала с +9.1% в сравнение със същия период на 2023 г.

От началото на годината инерцията на приходите е значителна при нашите клиенти - дистрибутори - трети страни, както и в Азия. Размахът на нашето предлагане беше основно предимство за посрещане на различните нужди на нашите клиенти, независимо дали чрез собствените ни решения за активно управление, по-специално с фиксиран доход, нашите структурирани продукти или фондовете ни за пасивно управление.

Управляваните от нас активи достигнаха нов исторически връх - 2 156 млрд. евро в края на юни 2024 г."