На капиталовите пазари през следващите 10 години може да се наблюдава по-висок растеж и по-ниска инфлация, в сравнение с дългосрочните прогнози от 2023 г. - отчасти поради повишаване на производителността в резултат от внедряването на изкуствения интелект (ИИ).

Това посочват в своя прогноза от Amundi - най-голямата компания за управление на активи в Европа.

Забавянето на климатичните политики ще увеличи рисковете и ще доведе до по-големи икономически разходи в периода до 2050 г.

В сравнение с миналогодишното издание, от Amundi са ревизирали прогнозата си, така че да отразява промените около изменението на климата, геополитическото напрежение и потенциалното дългосрочно въздействие на изкуствения интелект върху глобалната икономика.

Основният сценарий за 2024 г. отчита по-голямата вероятност от забавяния в климатичните политики и намалени перспективи за достигнане на целта за ограничаване на повишението на температурите с 1.5-2°C до 2050 г. 

Тези корекции имат важни макропоследици за следващото десетилетие, с като цяло някои по-ниски рискове при прехода и по-високи физически рискове, тъй като разходите се разпределят за по-дълъг период от време:

Централните банки

Централните банки ще трябва да съгласуват целите на паричната политика, високите нива на дълга и необходимостта от относително ниски дългосрочни доходност за финансиране на прехода.

Инфлация

Краткосрочните очаквания на Amundi за инфлацията остават над целевите нива на централните банки, но са занижени, в сравнение с миналата година, тъй като разходите за енергийния преход са разпределени за по-дълъг период от време. 

В средносрочен до дългосрочен план, увеличението на производителността, предизвикано от AI, заедно с по-общите намаления на разходите, ще понижи инфлацията към целевите нива на централните банки.

Икономически растеж

Нивата на икономическия растеж на развитите пазари са ревизирани нагоре заради забавените климатични политики и някои положителни ефекти от навлизането на AI. От Amundi очакват това навлизане да бъде постепенно , предвид необходимостта за оценка на социалните и енергийните разходи около AI.

С приближаването към 2050 г., по-високите физически рискове от екстремните метеорологични явления и намаляващото въздействие на AI би трябвало да намалят растежа.

Годишният растеж на развиващите се пазари ще бъде с 2.3% по-висок, в сравнение с този на развитите пазари в периода 2024-2033 г. Това предимство ще намалее в двете последващи десетилетия, тъй като пътят към нетните нулеви емисии изглежда по-предизвикателен за много развиващи се пазари.

От Amundi oбаче очакват някои развиващи се пазари, като Чили и Индонезия, да се облагодетелстват от прехода - по-конкретно тези, които разполагат с критични минерали.

Въглеродният данък би оказал значителен ефект върху икономическия растеж и инфлацията, засягайки най-вече развиващите се пазари и домакинствата с ниски доходи. Справедливият преход е в основата на данъчното облагане на въглеродните емисии.

Развиващи се пазари

Десетгодишната очаквана възвръщаемост ще е малко по-ниска, в сравнение с миналогодишните прогнози, особено при акциите от развитите пазари. Облигациите имат потенциала да осигурят по-добра възвръщаемост, отколкото през последното десетилетие, и да си възвърнат ролята на ключов двигател при формиране на доход в следствие на диверсификацията на активите, смятат от Amundi.

Акции

При акциите ще се наблюдава пренареждане по отношение на регионалните предпочитания, като се подновява привлекателността на глобалните и развиващите се пазари. Индия би трябвало да предложи най-висок потенциал за възвръщаемост, докато Европа набира популярност сред развитите пазари. 

Облигации

Облигациите на нововъзникващите пазари и реалните и алтернативните активи са привлекателни заради ползите от диверсификацията им, като оправдават по-голяма роля в стратегическото разпределение на активите на инвеститорите.

Диверсификация

Инвеститорските портфейли ще трябва да бъдат по-диверсифицирани, за да се справят с очакваната по-висока волатилност при рисковите активи и за увеличаване на потенциала за възвръщаемост. От Amundi продължават да гледат на инструментите с фиксирана доходност като на ключови двигатели за инвестиционните портфейли и по-конретно на висококачествените активи.

По-голямата волатилност при акциите ще изисква инвеститорите да търсят допълнителни източници на диверсификация, като дълг на развиващите се пазари.

Реалните и алтернативните активи ще помогнат за подобряване на дългосрочните профили риск/възвращаемост на портфейлите и заслужават дял от около 20%. Хеджфондовете и частният дълг са предпочитани за инвеститорите, които искат умерен риск, докато дяловите инвестиции са за инвеститори с по-голям апетит към риск.

Инфраструктурният сектор е добър диверсификатор, който може да се облагодетелства от значителни инвестиции, насочени към смекчаване на климатичните промени и адаптирането към тях.

Актуализирани прогнози

Най-новите годишни прогнози за капиталовите пазари на Amundi предлагат на инвеститорите актуализирани очаквания за 40 класа активи, като тази година към тях се добавя и капиталовият пазар на развиващите се пазари извън Китай. Новите макропредположения отчитат промените в траекториите на енергийния преход и влиянието на изкуствения интелект върху ръста на производителността.

Новата 10-годишна очаквана възвръщаемост е основа за стратегическо разпределение на активите, което насочва към важни промени в очакванията за риска и възвръщаемостта и ролята на различните класове активи при изграждането на портфейла.

"През следващото десетилетие би трябвало да настъпи промяна в относителната привлекателност на различните класове активи. Облигациите са котвата и тяхната подновена привлекателност се разпростира и върху развиващите се пазари. Акциите на развиващите се пазари също трябва да бъдат предпочитани, особено в Индия. Европейските акции също трябва да възвърнат своята привлекателност", заяви Винсент Мортие, главен инвестиционен директор на Amundi.

"Климатичните промени, енергийният преход и геополитиката вероятно ще насочат страните към различни пътища на растеж. Възможно е да се появят нови победители, докато централните банки ще трябва да управляват с деликатен баланс, поддържайки ценова стабилност заедно с достъпни разходи за обслужване на дълга, за да финансират прехода“, допълва Моника Дефенд, ръководител на инвестиционния институт на Amundi.