Съоснователят на OpenAI Джон Шулман обяви с пост в платформата X, че напуска подкрепяната от Microsoft компания и ще се присъедини към Anthropic, стартъп в сферата на изкуствения интелект (AI), които е финансиран и от Amazon.

Този ход идва по-малко от три месеца след като OpenAI разпусна своя Superalignment екип, който работеше по това да гарантира, че хората могат да контролират AI системи, които надхвърлят човешките възможности в много неща.

Шулман е ръководил екипа на OpenAI, който усъвършенства AI модели за чатбота ChatGPT и програмен интерфейс за разработчици на трети страни, според биографията му на неговия уебсайт. През юни от OpenAI обявиха, че Шулман, ще се присъедини към комисия по безопасност, която ще съветва борда на директорите на компанията. Шулман е работил единствено в OpenAI , откакто получава докторска степен по компютърни науки от Калифорнийския университет - Бъркли през 2016 г.

“Този избор произхожда от желанието ми да засиля фокуса си върху привеждането в съответствие на AI и да започна нова глава в моята кариера, при която могат да се завърна към практическата техническата работа,” пише Шулман.

Той също така заяви, че не напуска заради липсата на подкрепа по темата в OpenAI.

“Точно обратното, ръководителите на компанията са много отдадени на инвестициите в тази област,” казва той.

Ръководителите на Superalignement екипа, Ян Лейке и Иля Слуцкевер, който е и съосновател на OpenAI, също напуснаха компанията тази година. Лейке се присъедини към Anthropic, а Слуцкевер обяви, че помага за създаването на нова компания на име Safe Superintelligence Inc.

След като служители на OpenAI основаха Anthropic през 2021 г. двете млади компании, базирани в Сан Франциско, се конкурират в това да предлагат най-добре представящите се модели с генеративен изкуствен интелект. Amazon, Google и Meta също разработиха големи езикови модели.

“Много се вълнувам, че ще работим отново заедно!”, написа Лейке в отговор на съобщението на Шулман.

Сам Алтман, съосновател и главен изпълнителен директор на OpenAI, заяви в свой пост, че гледната точка на Шулман е формирала ранната стратегия на стартъп компанията.

Шулман и други решиха да напуснат след като бордът на директорите отстрани за кратко Алтман от поста главен изпълнителен директор през ноември преди той да се завърне начело на компанията.

Тази седмица Грег Брокман, още един от съоснователите на OpenAI и настоящ президент на компанията, обяви, че си взема почивка до края на годината.