Когато двама американски астронавти се отправят на тестова мисия до Международната космическа станция (МКС) на 5 юни, те очаквали да се върнат на Земята в рамките на дни.

Нещата обаче не се развиват по план.

Всъщност, близо два месеца по-късно Бари Уилмор и Сунита Уилямс са все още там, носейки се високо над Земята.

Двамата астронавти, които са блокирани на МКС за неопределен период от време, сега са изправени пред вероятността да пропуснат цялото лято и дори да прекарат Коледа и Нова година в космоса.

Уилмор и Уилямс използват полет на космическия кораб Boeing Starliner, за да стигнат до МКС. Той бе първия по рода си с хора на борда и имаше за цел да тества как се представя новият космически кораб преди да започне да бъде използван редовно.

С приближаването му към МКС обаче се появиха технически проблеми, сред които и течове в задвижващата система.

Двамата астронавти стигат успешно до космическата станция, но ще имат нужда от алтернативен транспорт, за да се върнат у дома, ако бъде решено, че връщането на Земята с Boeing Starliner не е безопасно.

На пресконференция през тази седмица от НАСА обявиха, че все още не са взети категорични решения относно следващите стъпки.

"Нашата основна възможност е да върнем Уилмор и Уилямс със Starliner", заяви ръководителят на програмата за търговски полети на НАСА Стив Стич.

"Направили сме необходимото планиране, за да сме сигурни, че има и други възможности.”

Опцията, която се обмисля, е двамата астронавти да бъдат прикрепени към мисия, чието изстрелване е насочено за септември и да се върнат с нея през февруари 2025 г.

Този полет до МКС ще бъде осъществен с космическия кораб на SpaceX Crew Dragon. Първоначалният план бе на борда да има четирима членове на екипажа, но две от местата може да бъдат оставени празни, ако се наложи.

Този план означава, че астронавтите биха прекарали повече от осем месеца, вместо първоначално планираните осем дни, на борда на МКС.

Ако бъде използван Crew Dragon, тогава космическият кораб Boeing Starliner ще бъде върнат на земята с компютърен контрол без екипаж.

Според ръководители на НАСА вземането на окончателно решение може да отнеме седмица.

Използването на космически кораб на SpaceX за връщането на астронавтите би било удар за Boeing, която от години се опитва да се конкурира с компанията.

По-рано през седмицата НАСА използва ракета на SpaceX, за да достави храна и консумативи на МКС, в това число допълнителни дрехи за двамата астронавти.

Миналия месец Уилмор и Уилямс заявиха, че са "абсолютно убедени” в завръщането си на Земята и че Starliner е “наистина впечатляващ.”

Уилямс е пенсиониран пилот на хеликоптер от военноморските сили на САЩ, а Уилмор е бивш пилот на изтребител, който преди това вече е бил два пъти в космоса.

Въпреки че двамата астронавти ще прекарат много повече време в космоса от първоначално планираното, други са прекарвали много по-дълги периоди високо над земната повърхност. Руският астронавт Валери Поляков прекара 437 дни в космоса на борда на руската космическа станция Мир в средата на 90-те години.

Миналата година Франк Рубио се завърна на Земята след 371 дни на МКС, което бе най-дългото време, прекарано от американец в космоса.

В своите брифинги и интервюта двамата американци са оптимистично настроени относно ситуацията, в която се намират. "Не се оплаквам, че сме тук за още няколко допълнителни седмици," заяви Уилямс миналия месец.

В настоящата ситуация обаче двойката може да остане там още доста седмици.