Турското правителство блокира достъпа до Roblox след правителствено разследване, според което използването на платформата може да доведе до експлоатация на деца, съобщава The Verge.

"Съгласно конституцията, нашата държава е длъжна да предприеме необходимите мерки, за да гарантира защитата на нашите деца“, казва министърът на правосъдието Йълмаз Тунч в пост в платформата X.

Не е ясно кога рестрикциите върху Roblox ще бъдат свалени. 

"На 7 август научихме, че Roblox е блокирана в Турция и работим спешно, за да разберем проблема с цел да го разрешим. Имаме предвид, че милиони хора използват нашата платформа в Турция всеки ден, включително жизнена общност от разработчици, чийто бизнес разчита на Roblox", каза компанията в изявление на уебсайта си. 

От Roblox са категорични, че полагат усилия да гарантират безопасността на потребителите и споделят ангажимента на глобалните политици да защитават децата.

"Ние уважаваме законите и разпоредбите в страните, в които работим и споделяме ангажимента на местните законодатели към децата. Очакваме с нетърпение да работим заедно, за да гарантираме, че Roblox ще бъде отново онлайн в Турция възможно най-скоро“, казва говорителят на Roblox Ерик Портърфийлд в изявление за The Verge. 

Блокирането на Roblox идва след като Турция затвори и достъпа до Instagram миналата седмица. Турският орган за информационни и комуникационни технологии не посочи причина за рестрикциите върху социалната платформа.

През април Meta обяви, че временно ще затвори достъпа до Threads в Турция поради регулаторно решение.  

В периода между 2017 и 2020 година Анкара забрани временно и достъпа до Wikipedia, след като в някои публикации в онлайн енциклопедията Турция беше посочена като държава, която финансира терористични организации.