Централната банка на Швеция (Riksbank) вдигна основната си лихва със 100 базисни пункта - до 1.75%, като предупреди, че “инфлацията е прекалено висока.”

В изявление от банката обявиха, че високата инфлация “подкопава покупателната способност на домакинствата и затруднява финансовото планиране на компаниите и домакинствата.”

Рязкото повишение идва в първия ден от двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ, като пазарите до голяма степен очакват централната банка на САЩ да вдигне основната си лихва със 75 базисни пункта, тъй като ръководителите се опитват да установят контрол над ръста на цените.

От Riksbank обявиха, че паричната политика ще трябва да бъде затегната допълнително, за да може инфлацията да слезе под таргета на банката от 2% и прогнозираха нови повишения на лихвите в следващите шест месеца.

“Все още е трудно да се прецени как ще се развива инфлацията в бъдеще, като Riksbank ще приспособява паричната политика, както е необходимо, за да гарантира, че инфлацията ще се върне на желаните нива,” се казва в изявлението.

Потребителските цени в Швеция отбелязаха 9% ръст на годишна база през август, което е най-високото ниво от 1991 г.

“Домакинствата и компаниите усещат повишаващите се цени и по-високите разходи, като разходите за живот на много домакинства ще бъдат значително по-високи,” казват от Riksbank.

“Положението обаче може бъде още по-болезнено за домакинствата и шведската икономика, ако инфлацията остане на настоящите високи нива.”