Приходите на биткойн "миньорите" намаляват последователно в продължение на две седмици и достигат най-ниските си стойности за последната година, съобщава Coin Telegraph.

На 11 август дневните печалби на "копачите" на биткойни са паднали до ново годишно дъно от 2.54 милиона долара.

Криптообщността отдавна очакваше значителен спад в приходите след т. нар. "разполовяване" на биткойна, осъществено на 20 април тази година. То намали наградите за копаене до 3.125 BTC от 6.25 BTC за блок. 

Както се очакваше, дневните приходи от добив на биткойни паднаха под $3 милиона за първи път през май. За сравнение, "копачите" са печелили приблизително по $6 милиона на ден през първите четири месеца на 2024 г.

Въпреки това, нарастващите цени на криптовалутите осигуриха достатъчно постъпления за компаниите, занимаващи се с добива им.  

В допълнение, някои от големите играчи в сектора, като Bitfarms, планираха предварително основен ремонт на оборудването си, за да останат печеливши - на фона на несигурността на приходите.

След значителния спад през май, дневните приходи на биткойн миньорите моментално скочиха, преди да отбележат двуседмичното свободно падане до новото си годишно дъно.

Основните двигатели за този спад включват продължаващия мечи пазар, намалената пазарна цена на биткойна и повишената трудност на самия добив ("копачите" на биткойни получават награди за решаване на математически казуси, изискващи сложни изчисления, извършвани със специализирани машини).

На фона на резкия спад на дневните приходи, акциите на канадската компания Bitfarms скачат с почти 22% след публикуването на по-добрите от очакваните печалби за второто тримесечие.
 
Общите приходи на Bitfarm от 42 милиона долара са намалели с 16% спрямо първото тримесечие и са по-ниски от прогнозите на анализаторите. Компанията посочва в отчета си за печалбите, че намалението се дължи на по-малки награди за добива на блокове.