Китайският производител на електромобили Zeekr представи нови батерии, които, според компанията, са най-бързо зареждащите се в света.

Новото предложение на компанията има за цел да разсее отдавнашните притеснения на потребителите относно пробега на батериите и лекотата на зареждане.

Новите батерии могат да се зареждат от 10% до 80% само за 10.5 минути посредством ултрабързите зарядни станции на компанията, обявиха от Zeekr, чиито акции се търгуват на Нюйоркската фондова борса.

Новата батерия може да постигне същото зареждане дори при минус 10 градуса по Целзий за около 30 минути. За сравнение, от Tesla казват, че нейните суперзарядни станции позволяват на електромобилите на компанията да се зареждат за прoбег от до 320 км. за 15 минути.

На уебсайта на Tesla се посочва, че Model 3 може да бъде презареден за 15 минути за пробег от до 280 км, или около 48% от общия пробег на автомобила от 585 км.

Китайският автопроизводител Nio пък предложи алтернатива под формата на смяна на батерията за три минути. Абонаментната услуга позволява автоматична смяна на изтощената батерия на определени модели със заредена на специални станции.

От Zeekr казват, че нейният нов модел 007, чиито доставки се очаква да започнат през следващата седмица, ще бъде първият, оборудван с новите батерии.

Компанията отбеляза, че е открила над 500 ултрабързи зарядни станции в Китай и планира да удвои техния брой до края на годината. Zeekr си е поставила за цел да разполага с над 10 000 ултрабързи зарядни станции през 2026 г.

Дружеството, което е собственост на китайския конгломерат Geely, достави рекорден брой автомобили през юни. Доставките за първото полугодие са най-големите сред листваните в САЩ китайски производители на електромобили. Броят на доставените автомобили на Zeekr отчита леко понижение през юли.