Британски стартъп може да е намерил отговора на едно от най-големите разочарования от шофирането на електрическа кола - чакането батерията й да се зареди.

Базираната в Кеймбридж стартираща компания Nybolt разработи нова 35kWh литиево-йонна батерия, заредена от 10% до 80% за малко повече от четири минути и половина в първата си демонстрация на живо миналата седмица.

Това е много по-бързо от 20-те минути, за които се зареждат в момента някои електрически автомобили, използващи бързо зарядно устройство, като Tesla (TSLA) Supercharger, например. Освен това е много по-близо до двете минути, необходими за зареждане на средностатистически бензинов автомобил.

„Нашите обширни изследвания в Обединеното кралство и САЩ отключиха нова технология за батерии, която е готова и може да се мащабира“, казва съоснователят и главен изпълнителен директор на Nyobolt Сай Шивареди.

„Ние позволяваме електрифицирането на нови продукти и услуги, които в момента се считат за нежизнеспособни или невъзможни.“

Технологията на Nyobolt се основава на десетилетие изследвания, ръководени от учения по батерии от Университета в Кеймбридж Клеър Грей и училия в същия университет Шивареди.

Ключът към способността на батериите да се зареждат супер бързо без голямо въздействие върху тяхната дълготрайност е дизайнът, който гарантира, че генерират по-малко топлина. Освен това ги прави по-безопасни, тъй като прегряването може да доведе до запалване и експлозия на литиево-йонна батерия.

В допълнение, материалите, използвани за направата на анодите на батериите, позволяват по-бърз трансфер на електрони.

В момента Nyobolt води преговори за продажба на своите батерии на осем производителя на електрически автомобили. С 35-те си kWh, батерията е много по-малка от 85 kWh, влагани в типичните електрически превозни средства (EV). И все пак технологията може да се използва в по-големи батерии в бъдеще.

Сравнително дългото време за зареждане е основен недостатък на електромобилите, продаващи се в момента. То забавя пътуванията и е неудобство за собствениците, които не могат да зареждат колите си у дома.

Иновацията на Nyobolt, тествана в прототипа на спортния автомобил на фирмата, е особено обнадеждаваща за търговските EV автопаркове и шофьорите, разчитащи на електрически автомобили в работата си, според Пол Марчмент, консултант в лизинговата компания Arval, собственост на BNP Paribas.

Друга пречка пред по-бързото навлизане на електромобили в Съединените щати и Европа обаче е липсата на обществена инфраструктура за зареждане.

Джак Еванс, автомобилен специалист в Blackball Media, приветства новината за батерията на Nyobolt, която беше тествана в четвъртък с помощта на ултра бързо зарядно устройство от вид, който трудно се намира по пътищата на Обединеното кралство.

„Устройствата, използвани за зареждане на батерията Nyobolt, са малко и рядко срещани в Обединеното кралство, така че, за да може това наистина да окаже въздействие, трябва да има ръст в предоставянето им“.

Шивареди посочва пред CNN, че броят на бързите зарядни устройства нараства както в САЩ, така и в Европейския съюз, като той очаква „да ги има почти навсякъде“ до края на десетилетието.

В Северна Америка три от четири бързи зарядни устройства са от вида Supercharger на Tesla, а почти всеки голям производител на автомобили в страната се е ангажирал да направи електромобилите си съвместими с технологията за зареждане на Tesla, известна като Северноамерикански стандарт за зареждане. Батерията на Nyobolt е съвместима със Supercharger, посочват от стартъпа пред CNN.

„Бихме се радвали да работим с Tesla и други водещи (производители), за да вдъхнем живот на нашата визия – с цел времето за зареждане да бъде същото като времето за зареждане с гориво“, казва Шивареди.

„Това би изисквало индустрията да си сътрудничи за пускането на голям брой такива зарядни устройства с висока мощност, заедно с мрежовото/извънмрежовото захранване.“

Все още далеч от масовост

Независимо тестване на батериите на Nyobolt от водещ глобален производител установи, че те могат да постигнат над 4000 цикъла на бързо зареждане, еквивалентни на 965 600 километра, като същевременно запазват повече от 80% от капацитета си, според компанията.  

Уилям Кефарт, специалист по електронна мобилност в консултантската компания P3 Group и бивш инженер, казва, че EV батериите от вида, разработен от Nyobolt, могат „теоретично“ да се зареждат толкова бързо, колкото фирмата обещава, но предизвикателството е производството на такива батерии в промишлен мащаб.

Критичен химичен елемент в батериите на Nyobolt е ниобият, но, както посочва Кефарт, миналата година само около 94 500 тона от него са добити в световен мащаб. Сравнете това с графита, който обикновено се използва като аноден материал в литиево-йонни батерии: приблизително 1.8 милиона тона са произведени през 2023 г.

Освен това в момента има „много неизвестни“ около технологията за ниобиеви батерии, казва експертът пред CNN.

Освен бавното зареждане, пречките пред притежанието на електрически автомобили в САЩ и Европа включват така нареченото безпокойство за пробега – тревогата, че колата няма да има достатъчно заряд на батерията, за да достигне целта си, особено при дълги пътувания, както и по-високата средна цена на този тип коли, в сравнение с конвенционалните автомобили.