Amazon, Microsoft и Google са похарчили над 48 млрд. долара през второто тримесечие - основно за центрове за данни, според Synergy Research Group.

Големите технологични компании се очаква да похарчат 1 трлн. долара в тази сфера. Голяма част от капиталовите разходи се подхранва от очакванията, че генеративният изкуствен интелект (AI) ще бъде следващото голямо технологично нещо след облачните технологии.

Въпросът, който естествено идва след това, е: Каква ще бъде възвръщаемостта от тези огромни инвестиции в AI? През тази седмица анализатори от RBC Capital Markets излязоха с ранен отговор на този въпрос и той не е страхотен.

"Дългосрочните брутни маржове на печалба от софтуер ще бъдат структурно по-ниски в резултат на генеративния изкуствен интелект (GenAI)," пишат те в свое проучване.

Когато софтуерът премина от "локален," който компаниите управляваха на своите компютри, към облака, където се използват отдалечени машини под наем, брутните маржове на печалба са паднали от 90% на 75%, според RBC.

Преминаването от изчисления в облака към генеративния AI ще свали още маржовете при софтуера - до около 60%, прогнозират анализаторите. Брутният марж е мярка за рентабилност, която взема приходите и изважда себестойността на продадените стоки.

В софтуерния бизнес брутните маржове на печалба традиционно са около 90%. Това звучи много, но точно по тази причина секторът е привлекателен за инвеститорите и това е причината софтуерните компании да имат толкова големи пазарни оценки.

Предварителните разходи за разработката на софтуер са големи. След като обаче той бъде създаден, разходите за разработката на нови версии и разпространението им сред клиентите са почти нулеви. Така всеки път, когато продавате още софтуер, печалбите ви се увеличават все повече.

Когато технологичните инвеститори постоянно говорят за "мащаби," това е нещото, което имат предвид. Софтуерният бизнес традиционно разполага с големи мащаби – повече продажби = много повече печалба.

Мащабите при софтуера в ерата на GenAI

Защо софтуерният бизнес може да не е толкова рентабилен в задаващата се AI ера? "С генеративния изкуствен интелект (GenAI ) може да е трудно да се постигне толкова голяма ефективност във финансовите отчети на компаниите," смятат анализаторите от RBC.

Генеративният изкуствен интелект е скъп за разработване, но и за поддържане на работата му след това. Той включва обучаване на AI модели. Това налага закупуването на изключително скъпи графични процесори (GPU) от Nvidia.

След това тези чипове се поставят в сървъри, които имат нужда от специално охлаждане и работа в мрежа в големи центрове за данни. Тези съоръжения използват огромни количества електроенергия, които също струват много и изискват скъпи надстройки.

Всичко това дори не включва разходите за данните, които са необходими за обучаването на AI моделите. Големи технологични компании и стартъпи опитват да избягват да плащат за повечето от тях. Събирането и „изчистването“ на тези данни обаче е скъпо.

След като AI моделите са обучени, те трябва да заработят. Това е стъпката с интерефейса, при която на моделите се показват нови данни или запитвания и те извличат полезни неща от цялата информация. Тази стъпка също изисква скъпи чипове и е по-скоро постоянен разход.

Това не е като при стария софтуерен бизнес, където всичко беше локално и всяка продажба означаваше близо 100% печалба. Всеки път, когато AI клиент използва услуга, свързана с генеративния изкуствен интелект, доставчикът има редица разходи, които трябва да поеме.

Работата на ChatGPT, например, струва на OpenAI 700 000 долара на ден, заяви през миналата година технологичният анализатор Дилън Пател.

Повишаване на приходите

Прогнозите на анализатори на RBC обаче не са изцяло мрачни. Те очакват GenAI да бъде толкова революционен, че клиентите да харчат много повече за нов софтуер с AI. Това би трябвали да увеличи приходите два пъти или три пъти повече, в сравнение с настоящите нива, смятат те.

Тъй като софтуерният пазар е много по-голям, може да има повече печалба, дори и ако маржовете на печалба са по-ниски, обясняват анализаторите.

"Очакваме GenAI да постави под натиск маржовете на печалба, но смятаме, че печалбите в дългосрочен план ще бъдат по-високи в свят след GenAI," заключават анализаторите на RBC.

Голямото предположение тук е, че GenAI предизвиква огромни увеличение на приходите. Ако обаче от RBC Capital Markets не са прави, всичките тези инвестиции в AI може да не доведат до желаните резултати.