За щатския гигант в производството на чипове Intel, който бе любимецът компютърната ера преди за компанията да настъпят трудни времена в ерата на изкуствения интелект (AI), нещата можеха да са доста различни.

Преди около седем години компанията е имала възможността да придобие дял в OpenAI, прохождаща тогава изследователска организация с нестопанска цел, която работи в малко известна сфера на име генеративен изкуствен интелект (AI), информира Reuters, позовавайки се на запознати източници.

В продължение на няколко месеца през 2017 и 2018 г., ръководителите на двете компании обсъждат различни възможности, в това число Intel да закупи 15-процентен дял за 1 млрд. долара в брой. Те също така са обсъждали Intel да се сдобие с още 15% в OpenAI, ако произвежда хардуер за стартъп компанията по себестойност.

Intel в крайна сметка решава да не сключи сделката, отчасти защото тогавашния главен изпълнителен директор Боб Суон не смятал, че генеративните AI модели ще стигнат до пазара в близко бъдеще и ще могат да изплатят инвестицията, според трима от източници на Reuters, пожелали анонимност.

OpenAI се интересувала от инвестиция от страна на Intel, защото това щяло да намали зависимостта ѝ от чиповете на Nvidia и да позволи на стартъп компанията да изгради собствена инфраструктура. Сделката също така пропада, защото подразделението за центрове за данни на Intel не искало да произвежда продукти по себестойност.

Решението на Intel да не инвестира в OpenAI, която след това пуска революционния продукт ChatGPT през 2022 г., а сега е оценявана на около 80 млрд. долара, не бе известно преди това.

То е част от поредица от стратегически неудачи, вследствие на които компанията, която беше на върха на индустрията на компютърните чипове през 90-те години и през първото десетилетие на новия век, се провали в ерата на AI, според интервюта на Reuters с девет души, в това число бивши ръководители в Intel и експерти от индустрията.

Срив на пазарната капитализация 

Миналата седмица финансовите резултати на Intel за второто тримесечие предизвикаха спад в цената на акциите от над една четвърт от стойността им, което бе най-лошият борсов ден за компанията от 1974 г.

За първи път от 30 години пазарната капитализация на технологичната компания е под 100 млрд. долара. Някогашният крал на пазара, чийто пазарен лозунг "Intel Inside" дълго време представляваше златния стандарт за качество, все още изпитва затруднения с пускането на хитов AI чип на пазара.

Intel вече е много по-малка компания от конкурентната Nvidia, чиято пазарна капитализация е 2.6 трлн. долара и която се пренасочи от графични процесори за видеоигри към AI чипове, които са необходими за изграждането, обучаването и управлението на големи системи с генеративен AI като GPT4 на OpenAI и Llama на Meta Platforms. Intel също така изостава зад оценяваната на 218 млрд. долара AMD.

На въпрос относно напредъка в сферата на AI, говорител на Intel е направил препратка към скорошно изказване на главния изпълнителен директор на компанията Пат Гелсингър, който заяви, че третото поколение Gaudi AI чип, което трябва да излезе през третото тримесечие на годината, ще има по-добри технически характеристики от тези на конкурентите си.

Гелсингър каза, че компанията има " над 20" клиенти за второто и третото поколение чипове Gaudi и че следващото поколение AI чип Falcon Shores AI ще излезе в края на 2025 г.

На фронта на OpenAI, Microsoft се намеси и направи инвестиция през 2019 г., което изстреля компанията в челото на AI ерата, предизвикана от пускането през 2022 г. на ChatGPT и активността на най-големите компании в света да мобилизират AI.

В ретроспекция потенциалната сделка е пропусната възможност за Intel, но компанията постепенно губи битката за върховенство в сферата на AI от повече от десетилетие, според бивши ръководители и експерти от индустрията.

"Intel се провали с AI, защото не представи последователна продуктова стратегия на своите клиенти," казва Дилън Пател, основател на изследователската група SemiAnalysis.

В продължение на повече от две десетилетия, в Intel смятали, че централният процесор (CPU), като тези, които са в основана на компютрите, би могъл да се справя по-ефективно със задачите, необходими за изграждането и управлението на AI модели, според четирима бивши ръководители в компанията.

Инженери на Intel смятали графичните процесори (GPU), използвани от конкурентните Nvidia и Advanced Micro Devices, за сравнително "грозни," казва един от бившите ръководители.

До средата на първото десетилетие от новия век обаче изследователи установяват, че игралните чипове са много по-ефективни от централните процесори в обработката на данни, които са необходими за изграждането и обучаването на големи AI модели. Тъй като GPU-тата са проектирани за игрови графики, те могат да извършват огромен брой изчисления.

Оттогава инженерите на Nvidia модифицират в продължение на години GPU архитектурата, за да настроят чиповете за AI употреба и изграждат софтуера, необходими за използването на възможностите им.

"Когато AI дойде, Intel просто не разполагаше с подходящия процесор в този момент," казва Лу Мишоса, анализатор в японската инвестиционна банка Daiwa.

Nervana и Habana

От 2010 г. Intel има поне четири опита да произведе конкурентен AI чип, като дори придоби две стартъп компании. Нито един от опитите обаче не се отрази позициите на Nvidia или AMD на бързо разрастващия се и доходоносен пазар.

Целият бизнес с центрове за данни на Intel се очаква да генерира 13.89 млрд. долара продажби тази година, като той включва и AI чиповете на компанията, но и много други продукти. В същото време анализатори очакват Nvidia да генерра приходи от центрове за данни в размер на 105.9 млрд. долара.

През 2016 г. главният изпълнителен директор на Intel Брайън Крзанич искаше да навлезе в AI бизнеса с придобиването на Nervana Systems за 408 млн. долара. Ръководителите на Intel били привлечени от технологията на Nervana, която е сходна на тензорния процесор (TPU), произвеждан от Google.

TPU чипът, които е специално проектиран за изграждането или обучаването на големи езикови AI модели, премахва функционалностите конвенционалните графични процесори за видео игри и се фокусира ексклузивно върху оптимизирането на AI изчисления.

Nervana постига известни успехи сред клиентите, в това число и Meta Platforms, със своя процесор, но те се оказват недостатъчни и Intel се отказва от проекта.

През 2019 г. Intel купува втори стартъп за чипове на име Habana Labs, за 2 млрд. долара, преди да закрие дейността на Nervana през 2020 г.