Ако Джеймс Бонд харесваше каравани, тази иновация щеше да е сред любимите на тайния агент - предвид любовта му към превозни средства, които се движат както по суша, така и по вода.

Караваната Caracat, която може да се трансформира в катамаран, предлага на пътуващите да лагеруват на „море, езера и земя“ в „лукс“.

Хибридното превозно средство, чиито цени стартират от 130 000 евро и достигат до 300 000 евро, трябва да бъде теглено с ремарке по суша, но се задвижва от акумулаторен електрически мотор по вода. Може да се монтира и дизелов двигател, посочва Daily Mail.

Иновативният плавателен съд, който получава името си от думите каравана и катамаран, беше показан на салона за каравани в Дюселдорф през 2022 г. по-рано този месец.

Как работи?

Всеки модел е оборудван с разгъваеми „понтони“, които се простират във водата, увеличавайки ширината от 2.5 м до 4 метра. Твърди се, че това осигурява „максимална стабилност“ по време на плаване. Когато Caracat се върне на сушата, понтоните се прибират, за да може превозното средство безопасно да бъде теглено по пътя.

Продуктът, който е разработен в Хайделберг, Германия, от Caracat (компанията използва името на своя продукт), в партньорство със специалистите по каравани Schneider Caravaning, се предлага в три размера.

Най-малкият - Caracat 66, е дълъг 6.6 м. Caracat 76 – средният вариант, е дълъг 7.6 м (25 фута), а най-големият наличен модел - Caracat 86, е с дължина 8.6 м.

Предлагат се с отопление и климатик, като от четири до шест души могат да нощуват на разтегателни дивани и легла.

Бъдещите собственици могат да избират между интериорни стилове Smart, Comfort и Premium. Стандартните елементи обаче включват „луксозно“ тиково дърво и кожа в жилищните помещения, полиран гранит в кухнята и банята.

Пътниците могат лесно да приготвят вечеря в кухнята, която е оборудвана с хладилник, готварска и микровълнова печка, както и охладител за вино. В банята е поставена екологична тоалетна, която превръща отпадъците в пепел и пара. Освен това има телевизор с плосък екран и система от високоговорители, за да се забавляват пътниците.

Покривът със слънчеви панели се издига, за да създаде „голяма зона за слънчеви бани“ със сенчести места за сядане. Има малък балкон на носа и задната палуба, а когато понтоните са във водата, се създава достатъчно място за разходки по целия периметър на Caracat.

В понтоните се съхранява прясна и отпадна вода в два 400-литрови резервоара.

Външният корпус е изграден от пластмаса, подсилена със стъклени влакна - безопасен материал, който обикновено се използва в строителството на яхти.

„Caracat е... повече от каравана, повече от плаваща къща, повече от катамаран“, казва компанията.

Въпреки че е умна концепция, тя не е съвсем нова. През 2015 г. немският дизайнер Даниел Щрауб представи плаваща каравана, а по-рано тази година на пазара излезе амфибия „кемпер-триколка“.