Вече ще бъде по-скъпо да посещавате езерата, планините, велосипедните пътеки и винарните в Нова Зеландия - страната увеличава туристическия си данък от 35 новозеландски долара (22 долара) на 100 новозеландски долара (62 долара) от 1 октомври.

Международният туризъм носи и разходи за местните общности, включително допълнителен натиск върху регионалната инфраструктура и по-високи разходи за поддръжка на защитените територии, заяви министърът на туризма на страната Мат Дуси при обявяването на новината.

Данъкът, първоначално въведен през 2019 г., има за цел да помогне за покриване на разходите за опазване на околната среда в цяла Нова Зеландия. Според Дуси, международните туристи са похарчили повече от 11 милиарда долара в страната между март 2023 г. и март 2024 г.

Но не всички са доволни от увеличението. Tourism Industry Aotearoa (TIA) - консорциум от професионалисти в туристическата индустрия от цялата страна, разкритикува решението.

„Възстановяването на туризма в Нова Зеландия изостава от останалия свят и това допълнително ще подкопае нашата глобална конкурентоспособност“, се казва в изявление на групата.

От там посочват още, че Нова Зеландия ще загуби туристи от Канада и Обединеното кралство, от където полетите са по-изобилни, а входните такси са по-малко непосилни.

Визите също поскъпват

Туристическият данък не е единствената такса, която ще удари по джоба туристите, посещаващи Нова Зеландия. По-високите цени на туристическите визи също влизат в сила на 1 октомври, като скачат от 131 на 211 долара.

Граждани на 60 държави и територии (сред които и България, бел. ред.) са освободени от визи при престой с цел туризъм до 90 дни. Пътуващите, притежаващи тези паспорти, обаче трябва да получат електронна виза и да платят туристическия данък.

Поради новите правила правителството очаква тази година обработката на визите да отнеме повече време. Имиграционните власти на Нова Зеландия обявиха, че хората, които се надяват да посетят страната по време на коледните празници, трябва да кандидатстват за туристически визи не по-късно от 15 октомври, а тези, които планират да пристигнат за лунната Нова година, трябва да подадат заявленията си до 15 ноември.

Световен модел – туристическите данъци растат

Туристическите данъци са една от най-горещите теми в индустрията в момента. Около 60 дестинации по света - от Венеция до Бутан, начисляват някаква такса на пътуващите за посещение на страната.

Почти всички места по света с туристически данъци казват, че те са необходими, за да компенсират задръстванията, екологичните щети и други странични ефекти от прекомерния туризъм.

И не изглежда, че тези такси ще изчезнат скоро. Единбург в Шотландия и Цермат в Швейцария са сред местата, които обмислят налагането им в бъдеще.

Според уелско проучване, има малко доказателства, че туристите се отказват да посещават дестинации, които изискват заплащането на туристически данъци.