На днешния ден през 1642 г. нидерландският мореплавател Абел Тасман забелязва Южния остров (един от двата големи острова на Нова Зеландия), а впоследствие, вземайки погрешно протока на север от острова за залив, решава, че е открил западното крайбрежие на хипотетичен южен континент.

Ето няколко интересни и не толкова известни факти за Нова Зеландия: 

Нова Зеландия е с население от 5.1 милиона души, обитаващи територия от 268 021 кв. км. В страната има над 26 млн. овце, което означава, че на всеки човек се падат по 5 овце. 

Със своите над 400 голф игрища, Нова Зеландия има най-много голф игрища на глава от населението в света.

Pixabay.com

Нова Зеландия е считана за родината на скоковете с бънджи. Новозеландецът А.Дж. Хакет прави първия комерсиален бънджи скок в света през 1988 г. от моста Кауарау. 

Най-чистото езеро в света се намира в Нова Зеландия. Това е Синьото езеро в националния парк Нелсънс лейкс. Доказаната визуална яснота на езерото достига 80 метра. 

Уелингтън е най-южната столица в света. 

Pixabay.com

Плодът киви не е от Нова Зеландия, а от Китай. Той обаче е кръстен на птицата киви, която обитава само Нова Зеландия. 

Прилепите са единствените местни бозайници на сушата в Нова Зеландия. Останалите са донесени от маорите и от европейците.

Най-стръмната жилищна улица в света носи името Болдуин стрийт и се намира в Дънидин, Нова Зеландия. Нейният наклон е 38 градуса.

Град Окланд се намира във вулканична област, наситена с над 50 вулкана. Повечето от тях са неактивни. Една от най-известните забележителности в района е вулканичният остров Рангитото, известен със своя симетричен конус. 

Нова Зеландия може да се похвали с най-дългото име на място сред английско говорящите държави. Титлата принадлежи на дългото 85 букви маорско име на хълм в залива Хоук.

За толкова малка държава Нова Зеландия може да се похвали с деветата най-дълга брегова ивица в света – 15 134 км.

Независимо в коя точка на Нова Зеландия се намирате, никога не сте на повече от 128 км от морето 

Нова Зеландия е първата държава в света, в която жените получават правото да гласуват в парламентрани избори, като това се случва през 1893 г. 

Най-високата свободно стояща структура в Южното полукълбо е телекомуникационната кула Sky Tower в Окланд, която се издига на 328 метра. 

Pixabay.com

Нова Зеландия е най-малко корумпираната страна в света, според Индекса за възприятие на корупцията за 2021 г.

Името на Нова Зеландия на маорски език е Аотеароа, което означава „земята на дългия бял облак“.

Националните паркове заемат около една трета от територията на страната. 

Пакостливата птица кеа, която обитава Нова Зеландия, е известна с това, че дърпа чистачки от автомобили и кълве гумените уплътнения на прозорците. Много туристи се оплакват от щети по колите си от тази малка птица.

Заснемането на филмовата поредица „Властелинът на пръстените“ генерира огромен икономически ефект за Нова Зеландия.