Гърция скоро ще разполага с най-големия и модерен изследователски и технологичен парк и стартъп център в Югоизточна Европа със създаването на Център за иновации и технологии Солун (Thess INTEC).

Thess INTEC има потенциал да се превърне в най-важния проект за научноизследователска и иновационна дейност в Гърция и на Балканите, осигурявайки синергия между академичните среди, изследователската дейност, високотехнологичните индустрии, съоръженията и геополитическото положение, пише Neoskosmos.

Вече има интерес от страна на международни инвеститори, според говорител на правителството, който наблюдава развитието на проекта. Очаква се това да се превърне в първата мащабна научна и технологична инфраструктура в Гърция, простирайки се на площ от над 76 хектара в близост до международното летище на Солун и на около 15 км от центъра на града.

Досега над 70 компании, както и университети и изследователски центрове, са подписали меморандум за разбирателство с Thess INTEC.

“Целта е да се разработи модерна инфраструктура с технологии от четвърто поколение, като индустриални лаборатории, машини, компютърни, компютърни съоръжения, голям инкубатор и акселератор за компании, гъвкаво офис пространство, зони за сътрудничество и нетуъркинг, тематичен парк за образование и отдих, конферентен център, велоалеи и зелени пространства,” заяви заместник-министърът на развитието и инвестициите на Гърция Христос Димас, който отговаря за напредъка на проекта.

“Thess INTEC ще има значителен принос за дигиталната трансформация на Гърция и ще помогне на страната да развие всички компетенции, необходими в днешната икономика на знанието.

Той ще бъде водещият участник в превръщането на Солун в основен регионален изследователски и иновационен център, като в същото време ще е първият избор на всяка мултинационална или иновативна компания, която иска да разположи дейността си в Югоизточна Европа.”

Планирането на Thess INTEC започва още през 2017 г. а това е продължителен и развиващ се процес, който има за цел да създаде Силициевата долина на Гърция. Проектът беше включен във Фонда за възстановяване на Гърция и ще бъде финансиран с приблизително 35 млн. евро.