26 септември е обявен за Европейски ден на езиците. Празникът води началото си от 2001 г., като целта му е да се насърчи изучаването на чужд език от населението на Стария континент.

Ето и няколко интересни факта за езиците в Европа:

На Стария континет има около 225 местни езика. Те обаче представляват само 3% от езиците, които се говорят в световен мащаб – общо между 6000 и 7000.

Немският е единственият език в света, в който съществителните имена се изписват с главни букви.

На френски има 13 различни начина на изписване на звука „о“.

Френският и английският са единствените езици, които се преподават навсякъде в училищата по света.

Смята се, че в Русия се говорят над 100 езика, сред които чеченски, татарски и башкирски.

Според експертите, най-старият език, говорен в Европа, е баският. Днес той се използва от населението, което обитава региона, пресичащ френско-испанската граница на брега на Атлантическия океан.

Каталонският, говорен от шест милиона души, е вторият най-говорим език в Испания. Той се използва в Каталуния, на източното крайбрежие на страната.

Pixabay

Арабски, китайски и хинди са най-разпространените неевропейски езици на Стария континент.

Само в Лондон се говорят около 300 езика.

Според проучване на ЕС, 54 процента от гражданите на съюза говорят и друг език, освен майчиния си, а 25 процента говорят два чужди езика.

Повечето европейски езици се основават на латинската азбука, а кирилицата се използва от говорещите славянски език. Гръцкият, арменският, грузинският и идишът имат свои собствени азбуки.

Немският е най-разпространеният майчин език (18 процента), следван от английски и италиански (и двата по 13 процента) и френски (12 процента).

Въпреки че има езици с над 50 000 думи, повечето говорещи знаят и използват само малка част от този речник. Всъщност, по време на ежедневните разговори хората са склонни да използват по подразбиране едни и същи няколкостотин думи.

Немският език може да се похвали с най-дългата дума от всички европейски езици: Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz. Приблизително се превежда като „закон относно делегирането на задължения за надзор на маркирането на едър рогат добитък и етикетирането на говеждо месо“. Не е изненадващо, че думата наскоро е премахната от немския речник, тъй като е непрактична и твърде дълга. Така че в момента най-дългата дума в немския език е: Kraftfahrzeughaftpflichtversicherung – което означава „застраховка „Гражданска отговорност“.

Френският е официален език на Люксембург, Хаити и повече от 20 други африкански държави. Вторият по големина френскоговорящ град в света не се намира във Франция - това е Киншаса, столицата на Демократична република Конго.

Вероятно знаете, че във Ватикана все още се говори латински. Но знаете ли, че можете да използвате езика, когато теглите пари в брой на банкомат в града?

Италианският е вторият най-говорим език в Аржентина – около 60% от аржентинците твърдят, че имат италиански произход.

Гръцкият (и традиционният китайски) са най-старите писмени езици, които все още се използват.

Унгарският се смята за един от най-трудните езици – той е в топ четири на най-трудните за изучаване езици от англоговорящи.

Есперенто се смята за най-лесния за научаване европейски език. И въпреки че не е официално признат, той е един от най-младите езици на Стария континент (изобретен през 1890 г.), като се говори от повече от 2 милиона души от Източна Европа до Испания.

Приблизително три четвърти (77%) от учениците в началните училища в Европа учат английски като чужд език, според данни на Евростат.

Знаете ли, че Леонардо ди Каприо и Сандра Бълок говорят немски? Или че Брадли Купър и Джони Деп владеят френски?

В Испания съществува език, съставен изцяло от музикални звуци, наречен Silbo Gomero. Той все още се преподава в местните училища.