В щатските вериги супермаркети Walmart и Target, както и във всяка верига аптеки или в кварталните магазинчета, клиентите има вероятност да попаднат на сапун с марката Ivory, както и да се сдобият с 10 бройки от продукта за по-малко от 5 долара.

Този легендарен сапун, създаден преди близо 150 години, се е превърнал в част от американския бит до голяма степен благодарение на рекламата на две негови достойнства - "Не потъва" и е "99+44⁄100% чист."

Оригиналният продукт представлява най-обикновен бял сапун с името "IVORY", издълбано в него. Впечатляващото е, че той се е запазил точно в същия си вид в продължение на 143 години, с изключение на разновидността с ухание на алое, и все още е на пазара.

Дълголетието на сапуна Ivory е забележително на фона на известния с непостоянството си пазар на продукти за лична хигиена, на който тенденции се появяват и изчезват светкавично.

Защо обаче сапунът Ivory издържа теста на времето?

Една от теориите е, че това е заради находчивата реклама и брандиране. Опаковата му неумолимо рекламира това, че той е чист и че не потъва.

"Това е едно брилянтно изпълнение," казва пред CNN Business брандинг експертът Дейвид Плацек, основател на Lexicon Branding. 

"Просто си помислете за това. За колко други сапуни се сещате, които рекламират като свое предимство това, че не потъват?" казва Плацек. "Аз не се сещам за друг. Това ви кара да го запомните, защото в същото време ви кара да мислите, че други сапуни не се задържат на повърхността."

Тъй като рекламните послания на сапуна Ivory остават последователни и се запазват в продължение на повече от век, те са се прокраднали в подсъзнанието на хората, казва Плацек.

"Дори и ако не сте използва сапун Ivory, знаете за него и си го спомняте," казва той.

Необходимостта от непотъващ сапун

Сапунът е Ivory е рожба на Проктър и Гембъл. Не на огромната днес компания за потребителски стоки, а на двама души – Харли Проктър (син на съоснователя на P&G Уилям Проктър) и Джеймс Н. Гембъл (син на другия съосновател на P&G Джеймс Гембъл).

В края на 19-и век къпането в реките е популярно сред големи групи от населението в САЩ. Представете си да изпуснете сапуна, когато сте потопени до кръста в мътна вода.

Ами, ако имаше сапун, който не потъва?

Статия в AdAge за изобретяването на сапуна Ivory обяснява как по онова време Гембъл се опитвал да създаде нов тип сапун. В хода на развойната дейност по случайност е произведена партида сапуни, които не потъват заради въздушните мехурчета в тях.

Според уебсайта на P&G, Гембъл осъзнава, че "непотъващият сапун" може да доведе до революция в къпането по най-различни начини.

Той първоначално смята, че сапунът може да бъде използван за пране и за къпане. С времето сапунът започнал да се използва основно за къпане.

Даването на име на сапуна е съвсем друга история.

Според P&G, Харли Проктър Harley чул думата "ivory" (слонова кост), докато бил на църква и помислил, че тя идеално описва вида и усещането от новия сапун. Така двамата мъже решили да използват "Ivory Soap".

P&G пуска Ivory през 1879 г., наблягайки в рекламата му не самo на това, че не потъва, но и на чистотата му.

Това твърдение, според компанията, се базира на проучване на сапуна от професори по химия, извършено по искане на изобретателите. Проучване показва, че сапунът има само малко количество примеси - 56/100 от процента несапунен материал в него.

Така те решават да включат това в рекламата на Ivory, закръглявайки числото, за да стигнат до втория си легендарен рекламен лозунг - "99+44⁄100% чист."

От P&G твърдят, че макар да продължават с иновациите при сапуна Ivory, продуктът все още се произвежда с простичка формула без оцветители и парабени, които имат за цел да почистват нежно кожата.

Марката обаче вече обхваща и други продукти.

Според публикацията в AdAge, през 50-те години на миналия век P&G пуска препарат за миене на съдове с марката Ivor, както и течни сапуни за ръце през 80-те години и лосиони за тяло през 1996 г. под марката Ivory Moisture Care. Днес марката включва продукти за бебешка грижа, шампиони и лосиони за тяло и дезодорант.

Сапунът Ivory се е превърнал в такава икона, че през 2001 г. P&G дарява колекция артефакти, свързани с него, на музея Смитсониан, като сред тях са едни от първите реклами и неизползван сапун от 40-те години на миналия век.

Плацек от Lexicon Branding казва, че сапунът Ivory е продукт, който е изпреварил времето си. "Той е бил 'чист' преди чистите и опростени продукти да станат толкова популярни сред потребителите днес," казва той.