Мистериозен каменен кръг, открит в Прага, е по-стар от Стоунхендж и египетските пирамиди, построени преди около 7000 години.

Учените все още не знаят с каква цел е изграден той, съобщава Artnet.

Неолитната структура е с огромния диаметър от 55 метра и има три входа.

Строителни работници за първи път откриват кръга през 80-те години на миналия век, докато прокарват газопроводи и водопроводи в покрайнините на града.

Разкрит изцяло едва сега, в района на кръга са намерени и останки от дървената палисада или отбранителна стена, както и фрагменти от керамика, животински кости и каменни инструменти.

Археолозите се надяват, че въглеродното датиране може да помогне да се научи повече за структурата, определяйки по-точната й дата на построяване и дали тя е свързана с близкото неолитно селище.

Досега радиовъглеродните тестове върху проби от структурата са стеснили периода от време, в който е построена от 4900 г. пр. н. е. до 4600 пр.н.е.

„Кръгът е строен през каменната ера, когато хората все още не са открили желязото. Единствените инструменти, които са използвали тогава, са били направени от камък и животински кости“, казва Мирослав Краус, който ръководи разкопките, пред Radio Prague International.

„Може да е използван като икономически и търговски център. Може също така да е бил център на някакъв религиозен култ, където са се извършвали обреди или ритуали, свързани с времето от годината", допълва той.

Не са известни подробности и за строителите на кръга. Знае се само, че са представители на култура, съществувала в периода от 4900 г. до 4400 г. пр.н.е., казва Ярослав Ридки от Института по археология на Чешката академия на науките пред Live Science.